Åre satsar på VM och sommarsäsongen

Nyföretagandet i Sverige har tagit ordentlig fart igen. Till och med november i år bildades över 50 000 nya företag i landet. Jämtländska Åre är en av de kommuner som har högst tillväxt i landet.

För drygt ett år sedan startade Maria Sarve och Anna Eriksson en klädbutik i Åre. Nu har de tre.

– Det var lite strul i början men vi drog igång det här jättesnabbt och var jättenervösa. Det var lite svårt att komma in som ny i byn, säger Maria Sarve.

– På vilket sätt var det svårt att komma in?

– Vi ligger lite utanför byn. Och vi är två tjejer som kanske inte har lika mycket skinn på näsan som andra i byn. Men vi har fått det nu, säger hon.

Det är full fart i butiken trots att säsongen inte har dragit i gång ordentligt än. De förbereder en modevisning av sin egen kollektion som säljs i en annan butik i byn.

Den snabba tillväxten i Åre medför också ökad konkurrens, säger Anna Eriksson.

– Den största utmaningen för mig var att våga göra det här. Det kändes jätteläskigt. Och ännu mer nu när vi har tre butiker. Vi är rädda nu när vi vet att det kommer att bli dubbelt så mycket yta i Åre. Vi kommer att få stor konkurrens, säger hon.

Bygger nytt inför VM
Vart man än vänder sig i Åre byggs det nytt. För den som inte varit där på några år är det nästan så att man inte känner igen sig. Åre ska arrangera alpina VM om lite drygt ett år och VM beskrivs av många som en av de drivande faktorerna bakom boomen i Åre.

Pocke Nilsson, starkman på orten och ordförande i Åre företagarförening menar att det finns flera faktorer bakom.

– Vi har en intressant produkt. Först vinterprodukten som alla känner till: skidåkningen. Vi utvecklas hela tiden och det finns flera investerare som vill hit och vara med. Men det sista året handlar det framförallt om att vi har börjat satsa på sommaren. Vi håller nu på att bli en åretrunt-ort, säger han.

Just satsningen på sommarturisterna gjorde att Maria Sarves och Anna Erikssons satsning gick hem, säger Maria Sarve

– När vi öppnade hade vi gjort tre inköp redan. Då visste vi inte att sommaren skulle bli så pass bra som den blev. Vi trodde att vi skulle behöva stänga under sommaren, säger Maria Sarve.

Patrik Holmström
patrik.holmström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".