Myndigheter tvekar om stormarknader

Den svenska prisnivån är ungefär 20 procent högre än i övriga EU-länder, och västvenskar betalar mindre för maten än stockholmarna. En förklaring sägs vara att konkurrensen är mindre i Sverige, och att det finns fler lågpriskedjor i västsverige. Men det är inte alla som vill ha stora köpcentrum utanför städerna. Flera myndigheter säger nej, till exempel Johan Krabb som har utrett frågan hos Glesbygdsverket:
Ett sätt att öka konkurrensen är att tillåta stormarknader och lågpriscentrum utanför städerna och tätorterna. Men trots att den utvecklingen är på stark frammarsch så gillas den inte av myndigheterna. Glesbygdsverket och Boverket och åtskilliga kommuner säger nej. Risken för utarmning av städernas, eller tätorternas, eller glesbygdens butiker anges som orsak. Det finns dock starka krafter som verkar för att fler stora köpcentrum etableras, där många olika sorters butiker samsas under samma tak, så att säga. Janne Sandahl är professor vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och han ser en utveckling som tycks obeveklig. Utvecklingen mot fler stormarknader kommer att fortsätta eftersom det är lönsamt och för att kunderna gillar det, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".