LRF fortsätter kritiserat biståndsprojekt

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har i ett biståndsprojekt i Makedonien fortsatt att bryta mot biståndsorganet Sidas regelverk. LRF har utan upphandling och konkurrens använt ett närstående konsultföretag. Det kan ske utan att få några konsekvenser för LRF.

Många konsultföretag vill vara med och tävla om de biståndsuppdrag ute i världen som betalas med svenska skattepengar. Projekten måste enligt lag upphandlas i konkurrens, de ska skötas på bästa sätt till bästa pris. Det är en lukrativ marknad, statliga Sida hanterar miljarder i skattepengar varje år.

Sida har tidigare erkänt att det inte gick rätt till när LRF, de svenska böndernas riksorganisation och deras företag, utan upphandling fick ett stort uppdrag Makedonien.

Makedoniens bönder skulle lära sig marknadsekonomi. Men trots att det inte gick rätt till så fick LRF förlänga projektet och har nu uppdrag för 70 miljoner kronor i Makedonien.

LRF har i sin tur struntat i att följa Sidas upphandlingsregler när man köpt in tjänster till Makedonien-projektet. Man tog i stället direkt in ett företag som står LRF nära.

När Ekot hade berättat om det så gjordes det en utredning på Sida och myndighetens egen upphandlingsexpert slog fast att det hade blivit fel igen. Men i praktiken har det ingen betydelse. Att bli avslöjad för att bryta mot upphandlingsreglerna när det gäller bistånd är som att bli påkommen med en fläck på slipsen. LRF kan i lugn och ro arbeta vidare med Sida-pengar i Makedonien.

– Om vi tappar totalt förtroende med den organisation som vi samarbetar med så bryter vi samarbetet. I detta fallet föreligger inte detta, säger Peter Herthelius, Sidas handläggare i projektet.

Det var alltså inte tillräckligt grovt?

– Man har inte följt de överenskommelser som vi hade i samband med att vi skrev avtal med LRF. Man har inte följt det till punkt och pricka som vi hade förväntat oss, utan man har tagit en genväg som vi kanske inte accepterar att man tar. Nu är mängden pengar som är inblandad så liten så därför har vi fortfarande stort förtroende för LRF.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det rör sig om storleksordningen en miljon kronor på ett mycket stort projekt, säger Peter Herthelius, Sidas handläggare i projektet.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".