Beslut om homoadoptioner idag

I dag, onsdag, kommer riksdagen att rösta igenom föslaget att homosexuella par ska ges möjlighet att prövas som adoptivföräldrar också för barn som kommer från andra länder. Bara Kristdemokraterna och Moderaterna är emot. Men internt är partierna splittrade. Ungefär 25 riksdagsledamöter, från alla partier utom Miljöpartiet och Kristdemokraterna, väntas rösta emot det egna partiet. (Ekot)
Det är frågan om barn som adopteras från andra länder som striden gäller. Ola Rask och ett tiotal andra socialdemokrater kommer att gå emot regeringens förslag att tillåta homosexuella par att prövas som adoptivföräldrar. Stor majoritet i riksdagen Ändå finns det en betryggande majoritet för förslaget i riksdagen. Alla partier utom kristdemokraterna och moderaterna säger ja. Bara två är eniga Men inom partierna har diskussionen varit livlig. Bara i Miljöpartiet och i Kristdemokraterna är alla ledamöter eniga. Sammanlagt kommer runt 25 riksdagsledamöter att i dag rösta emot det egna partiet. Moderaternas Anna Kinberg är en av dem. Frågan har diskuterats under många år och i regel har politikerna varit mer postiva till att ge homosexuella par möjlighet att adoptera än de organsiationer som arbetar med barn och med adoptioner. Rädda Barnen, Barnens rätt i samhället och adoptionscentrum är några av dom som yrkat avslag. Moderaten Per Bill som går emot det egna partiet och röstar ja säger att det är den svåraste fråga han haft att ta ställning till under sina åtta år i riksdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".