Tungt utspel om Ericsson-aktien

Inför Ericssons extrastämma på torsdag har den segdragna striden om rösträttsskillnaderna i Ericsson blåssat upp igen. Idag uttalade sig en av huvudpersonerna bland ägarna sig positivt till en förändring.
Det är Handelsbankens styrelseordförande, Arne Mårtensson, som i en intervju i nättidningen E24 nu säger sig vara beredd att diskutera frågan. Idag är en B-aktie i Ericsson bara värd en tusendels röst jämfört med vad en A-aktie är värd. Försvaret för att aktierna har olika tyngd har bland annat gått ut på att det skulle skydda bolaget mot utländska uppköp. Genom att de två stora ägarsfärerna i Ericsson, Wallenbergruppen och Handelsbankengruppen, har över 80 procent av rösterna trots att de har en minoritet av aktierna, kan dom blockera eventuella fientliga uppköpsförsök. Fram tills nu har både Wallenbergarnas maktbolag Investor eller Handelsbankens Industrivärden, överhuvudtaget inte varit intresserade av en förändring. Men nu säger alltså Handelsbankens starke man att systemet med tusendelsröster är gammalmodigt och att han skulle föredra en skillnad mellan A och B-aktier på ett till tio. B-aktien skulle alltså vara värd en tiondels röst jämfört med A-aktien. Men, tillägger Arne Mårtensson, A-aktieägarna måste naturligtvis kompenseras för förändringen. Och även på den andra sidan av diskussionen om rösträttskillnader verkar det ha uppstått en svängning. Några dom institutioner som tidigare krävt ett helt slopande av rösträttsskillnaderna i Ericsson har kommit på andra tankar. I Dagens Nyheter säger en representant för pensionsförvaltaren Alecta, som är Ericssons tredje största ägare. att man numera precis som Handelsbankens ordförande föredrar en rösträttsskillnad på ett till tio. För första gången ser det nu ut som om ägarna i Ericsson kan kunna komma överrens. Till stämman nästa år ska en arbetsgrupp som leds av Ericssons ordförande Michael Treschow, försöka arbeta fram en lösning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".