Unga är ointresserade av politik

Varannan av dem som den här veckan tar studenten vill lämna sin hemort och deras intresse att engagera sig i politiska ungdomsförbund är minmalt. Det visar en stor undersökning gjord bland 1 500 av de som går sista året på gymnasiet och som presenteras idag. Och nio av tio vill enligt undersökningen inte skaffa barn innan de har ett fast arbete.
Hur är dagens ungdom och vad tycker de? Denna fråga har naturligtvis inget enkelt eller rakt svar, men undersökningsföretaget Kairos har frågat 1 500 av landets sistaårsgymnasister över hela Sverige vad de tycker i olika frågor. Och mer än varannan tillfrågad vill flytta från hemorten efter gymnasiet och bara var tionde av flyttarna vill vända tillbaka till hemorten igen i framtiden. Sextio procent vill studera vidare efter gymnasiet och hela nittio procent tänker inte skaffa barn före de har ett fast jobb och trygg inkomst. – Jag vill skaffa barn när jag är 30, då har jag softat klart, säger Sarah Abraham, 19 år på Tensta gymnasium. Litar mer på banken än på regeringen Ungdomarna verkar egentligen bara lita på sina vänner och sin bank - medan förtroendet för polisen, sjukvården och skolan är mycket lågt, bara varannan litar på dem. Allra minst förtroende har regeringen och massmedier – bara en av fyra gymnasieungdomar säger att de har förtroende för regeringen. Inget förtroende för politikerna Tegbar Tegbaru är 19 år och går också i Tensta Gymnasium och hon säger att hon inte har något förtroende för politikern. – De samlar bara in pengar, säger hon. Medier har ännu lägre trovärdighet Å andra sidan är förtroendet för massmedier ännu lägre än för regeringen. Jonas Delings Smith är 18 år och kommer från Spånga. – Medierna vinklar alldeles för hårt, säger han. Några vill ändå rösta Och bara 66 procent av alla ungdomar kommer att rösta, men av de som inte är intresserade av politik är det faktiskt bara 55 procent som ska rösta. Men Said Mohammed som är 18 år vill rösta i höstens val eftersom det är första gången han får rösta. Många i organisationer Frågan är då hur ungdomarna ser på politiskt engagemang. Fyrtio procent är med i olika typer av organisationer som vill förändra samhället, till exempel föreningar för mänskliga rättigheter – men bara fyra procent är med i något politiskt eller fackligt ungdomsförbund, hela 82 procent säger att de inte vill gå med i nåt ungdomsförbund och bara 31 procent som är intresserad av politiska frågor. Slutsatsen i undersökningen är att ungdomar engagerar sig i organisationer där det kan ge resultat och Jonas Delings Smith håller med.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista