Förhörsprotokoll har många fel

Det protokoll som skrivs efter polisförhören stämmer ofta dåligt med det som sagts i förhören. Psykologiprofessor Sven Åke Christiansson som själv handleder poliser, har gjort en studie som visar att fel lätt kan smyga sig in i protokollen. Polisens gammaldags metoder gör det helt enkelt omöjligt för den som förhörts att lägga märke till eventuella fel i förhörssammanfattningen.
Stina Nilsson satt häktad i somras i samband med Göteborgskravallerna och förhördes flera gånger. Det var först när åtalet kom som hon fick läsa igenom förundersökningen och då kände hon inte igen sina förhörsuttalanden. – Det som står i förhören är långt ifrån allt som sades i förhören, säger hon. Polisens metoder hindrar minnet Polisens metoder gör det helt enkelt omöjligt för den som förhörts att lägga märke till eventuella fel i förhörssammanfattningen. Stina Nilsson, satt häktad i somras och förhördes flera gånger. När hon sedan, inför åtalet, fick läsa förundersökningen kände hon inte igen sina egna citat. Pratar in sammanfattningar Polisförhör bandas sällan i sin helhet, utan förhörsledarna gör ofta precis som de som hörde Stina Nilsson: de pratar in sammanfattningar på band under förhörets gång. Den som hörs ska då påpeka eventuella fel. Och det är så gott som omöjligt, enligt psykologiprofessor Sven-Åke Christiansson som själv handleder poliser. Testade att läsa högt Sven-Åke Christiansson gjorde en studie där han lät försökspersoner se ett butiksrån på film. Sedan fick de berätta vad de sett. Deras iakttagaleser sammanfattades på en sidas förhörsprotokoll. Men i varje sammanfattning smög förhörsledaren in sex fel, om en person hade sagt att han såg kniven i rånbarens vänsterhand så antecknades i stället höger hand och så vidare. Deltagarna delades sedan in i tre grupper. En grupp fick sammanfattningen uppläst för sig, en fick själv läsa och den tredje gruppen fick läsa men fick också instruktioner om att de skulle försöka hitta fel. Det visade sig då att båda de grupper som hade läst sina förhör hittade fyra av de sex felen, medan de som hade fått lyssna bara hittade knappt ett fel. Ändå är just upplästa förhör mycket vanliga i Sverige, till skillnad från i många andra länder. Och det är allvarligt för rättssäkerheten, uppgifterna från polisförhör kan komma att användas också i domstolen och därför borde polisen ta lärdom av den kunskap som finns, säger Sven-Åke Christiansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".