Många tjänar på att säga upp fast telefoni

Om man pratar sex till sju minuter i telefon varje dag så lönar det sig att byta det fasta abonnemanget till ett mobilt. Enligt webbtjänsten abonnemang.nu finns det inget fast abonnemang som hamnar i samma prisklass som ett mobilt.

– De som har utgående samtal mindre än sex till sju minuter per dag bör fundera på att klippa sin fasta lina och då i stället använda mobiltelefon eller telefoni via kabel-tv som är billigare alternativ, säger Ola Josefson på webbtjänsten abonnemang.nu.

På både den och Telepriskollen.se, ett samarbete mellan Post- och telestyrelsen och Konsumentverket, går det att beräkna hur mycket man kan tjäna genom att byta abonnemang.

Billigast med mobilt
Enligt en undersökning från abonnemang.nu finns det inget fast abonnemang som kan konkurrera med ett mobilt i pris. Ringer man 6–7 minuter om dagen så är mobil telefoni det billigaste alternativet. Även andra former av telefoni, så som ip-telefoni via kabel-tv-nätet eller bredband är billigare än att ringa via det traditionella fasta nätet.

Ringer man däremot väldigt mycket blir det inte lika billigt att ringa mobilt, vid längre samtal lönar det sig fortfarande att använda det traditionella fasta nätet.

Dålig framtid för fast telefoni
Patrik Fältström, rådgivare i regeringens it-politiska strategigrupp, ser att den fasta telefonin kommer att försvagas ännu mer i framtiden.

– Jag tror att framtiden ser rätt dålig ut för fast telefoni vad gäller användningen av det gamla hederliga kopparnätet. Jag tror inte att vi kommer att ha lika många som använder fast telefoni i framtiden som i dag. Däremot används ju kopparnätet för bredbandsuppkopplingar och så talar man ju om ip-telefoni över den bredbandsuppkopplingen så på så vis används ändå kopparnätet för telefoni men inte den traditionella fasta telefonin, säger Patrik Fältström, rådgivare i regeringens it-politiska strategigrupp.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".