Kommuner får betala del av plusjobben

Flera kommuner anser att pengarna från staten för att finansiera plusjobben till långtidsarbetslösa inte räcker. Arbetslivsminister Hans Karlsson är mycket kritisk till kommunernas inställning och säger att det heller aldrig var meningen att staten skulle stå för hela kostnaden.

– Den som inte vill skjuta till någonting eller inte tycker sig ha råd med det ska naturligtvis inte utnyttja plusjobben, utan då får det gå till kommuner som är mer välvilligt inställda till att utnyttja denna möjlighet, säger Hans Karlsson.

Regeringen ger ju varje kommun maximalt 1 000 kronor per person och dag för att finansiera de nya plusjobben.

1 000 per dag kronor räcker  inte
Men tusenlappen täcker bara löner upp till knappt 15 000, medan flera kommuner har lägstalöner enligt kollektivavtal som är högre än så och dessutom täcker pengarna inte kostnader för ob-ersättningar eller handledarkostnader.

För en del kommuner kan det innebära kostnader på miljonbelopp.

– Det är inte förvånande, för den socialdemokratiska regeringen har för vana att dela ut vallöften som andra får betala. Efter förra valet tvingades kommunerna höja skatten för att finansiera regeringens löften, så risken är att det blir likadant den här gången också, säger centerpartiets Roger Tiefensee.

Vad tycker du om att kommunerna måste tillföra pengar för att ha råd med plusjobben?

– Jag tycker det är fel signal, eftersom det är de kommuner som har jobbat aktivt med att höja lönenivån för sina anställda som drabbas hårdast.

Inga extra pengar
Men regeringen tänker inte ge några extra pengar till kommunerna, enligt arbetslivsminister Hans Karlsson.

– Man får ju arbete utfört för en kostnad på kanske ett par, tre tusenlappar i kommunen. Det vore väldigt underligt om man inte ville utnyttja den möjligheten att förbättra till exempel äldreomsorgen för några hundralappar eller någon ytterligare tusenlapp i månaden. Det är inte så att kommunen får en kostnad, utan man får arbete utfört nästan gratis, säger han.

Varför ersätter ni inte plusjobben fullt ut med vad det faktiskt kommer att kosta?

– Därför att vi ska ta ut så många som möjligt av de arbetslösa till en kostnad, och då är det till och med rimligt att kommunerna skjuter till lite på marginalen. Detta är inte avsett att vara full kostnadstäckning som många kommuner har sagt. Det är en maximiersättning på 1 000 kronor per dag och detta täcker i normalfallet i princip upp till avtalsenlig minimilön.

– Därutöver ska de arbetslösa som får sin anställning få sin avtalsenliga lön beroende på vilket arbete de utför och då blir det en ytterligare kostnad för kommunen som vi naturligtvis har räknat med att de kommer att ha, för det är så oerhört förmånligt i övrigt, säger Hans Karlsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".