Regerande alliansen preliminär segrare i Irakvalet

Slutresultatet från det irakiska parlamentsvalet den 15 december låter vänta på sig. Men de som tror sig ha vunnit valet börjar redan kontakta varandra om regeringssamarbete och de som är missnöjda kräver att valet görs om.

Det är ett preliminärt valresultat som den officiella valkommissionen har presenterat som har satt igång både regeringsförhandlingar och protester.

Enligt det här preliminära valresultatet ser den nuvarande regerande alliansen mellan shiamuslimer och kurder ut att behålla majoriteten också i det parlament som skall ersätta den nu sittande folkförsamlingen.

Sunnimuslimerna röstade i valet
Trots att sunnimuslimerna den här gången röstade i mycket större utsträckning än under de två tidigare valen i Irak i år så har utfallet, enligt det preliminära resultatet, inte alls blivit vad de har väntat sig.

Tusentals medlemmar i över 30 olika främst sunnimuslimska och sekulära partier samlades på tisdagen till stora protestaktioner i både huvudstaden Bagdad och i den störtade diktatorn Saddam Husseins hemstad Tikrit där de bland annat krävde att valet görs om.

Valkommissionen har fått omkring 1 500 protester som rör rent valfusk eller tekniska problem som har stört valprocessen, till exempel att valsedlar har tagit slut. De protesterande kräver också en nationell samlingsregering där också sunniter ingår.

Diskussioner om samarbete
Samtidigt träffas nu ledarna för vad som ser ut att vara valets segrare, den shiamuslimska Förenade irakiska alliansen och den Kurdiska alliansen, för att prata framtida samarbete.

Men en del ledare för de tidigare styrande sunnimuslimerna hotar att hoppa av den politiska processen och återgå till väpnat motstånd om de inte får igenom kraven på samlingsregering och omval på en del håll.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".