Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Morales sonderar utrikespolitisk terräng

Publicerat onsdag 28 december 2005 kl 11.00
Evo Morales.

Om tre veckor ska Evo Morales svära presidenteden i Bolivia. Han har redan markerat en starkt kritisk hållning gentemot USA. Men hur långt är han beredd att gå? Råd för att svara på den frågan kommer han förmodligen att snappa upp under den världsomspännande resa han inleder på fredag.

Att Evo Morales första utlandsresa efter den överlägsna valsegern går till Kuba, och att den förste statschefen han träffar blir Fidel Castro borde inte förvåna. Den nye bolivianske presidenten har aldrig dolt sin beundran för Castro, som han ofta har kallat ”min pappa”.

Här finns en stark emotionell bindning som fram för allt har att göra med synen på USA, och det är rätt troligt att Evo Morales kommer att be Fidel Castro om råd när det gäller frågan om hur Bolivia bör genomföra nationaliseringen av sin naturgas och sin olja, ett av Evo Morales främsta vallöften.

Kan mana till försiktighet
Det är också rätt troligt att han får svaret att gå försiktigare fram än vad Kuba gjorde efter revolutionen 1959, det vill säga inte expropriera, utan istället söka nya former av samverkan mellan de utländska bolagen och den bolivianska staten.

En annan fråga där han kan komma att be om råd är kampen mot droghandeln. Evo Morales har redan klargjort att han inte kan acceptera att USA binder sitt bistånd till kravet att Bolivia fortsätter samma utrotningskampanj mot cocabladsodlingarna som hittills, för i så fall kommer han tacka nej till biståndpengar från USA.

Det här är känsliga frågor. Evo Morales kan inte backa från sitt löfte att legalisera cocan. De bönder som odlar cocablad är hans äldsta, mest härdade, hans historiska anhängare. Det var med dem han inledde sin politiska karriär.

Eftergifter möjliga
Men priset för att bryta samarbetet med USA är stort. Det skulle kunna kosta uppemot 100 000 jobb fram för allt i staden El Alto, den plats där de senaste årens uppror har inletts. Men även om positionerna tycks låsta finns här flera aspekter där förhandlingar, och eftergifter, är möjliga. Även här borde Fidel Castro kunna ge en del råd. Han vet vad det kostar att vara allt för oförsonlig.

Om mötet med den kubanske ledaren inte producerar några matnyttiga råd så kan resten av Evo Morales världsomspännande resa göra det.

Efter Kuba ska han till ett antal europeiska länder, därefter till Kina, som redan visat stort intresse för den bolivianska gasen. Sedan bär det av till Sydafrika som ju genomgått en liknande övergångsperiod från segregation till integration som den Bolivia nu har inlett.

Brasilien sist
Sista anhalten på Evo Morales resa är Brasilien, där han kommer att träffa den han brukar kalla sin storebror, det vill säga president Lula da Silva, en, efter drygt tre år som president i kontinentens största land, härdad man som säkert har en hel del råd att ge. Dessutom är det statliga brasilianska oljebolaget, Petrobras, det största utländska bolaget i Bolivia stora investeringar som Lula inte har råd att förlora.

Så Lulas råd kommer förmodligen att vara, ”ta det lugnt, allt hänger ihop”.

Även om Evo Morales har ett radikalt och mot USA fientligt program, så är det ändå rätt troligt att han kommer att vara mer försonlig i sitt tillämpande av det än han varit i sina tal, inte minst tack vare de råd han kommer att få på sin första resa som vald president.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".