Norrland lockar invandrare från Göteborg

För ett och ett halvt år sen satsade den lilla kommunen Ragunda i Jämtland på att rekrytera invandrare från Göteborg till kommunen. Projektet beskrivs som en framgång och ska nu genomföras i större skala.

Tanken med projektet var att hjälpa arbetslösa invandrare med jobb och utbildning samtidigt som man minskade avfolkningen i bygden.

Alpha Danso från Gambia bodde i Bergsjön och flyttade upp med sin familj till Ragunda där han nu jobbar i verkstan på Z-lyften.

– Jag trivs jättebra här, säger han.

Alpha Danso var inte ensam. Det var sammanlagt tio familjer som flyttade upp till Ragunda som en del i projektet. Av dem har två flyttat tillbaka till Göteborg, men för kommunalrådet Elisabeth Yngström är projektet ändå en framgång.

– Vi har hittat varandra. De tycker att de har hittat bra i Ragunda. Vi trivs med dem och näringslivet tycker att de har fått hjälp med rekrytering till sina arbeten. För oss i Ragunda är två familjer ett stort plus, säger Elisabeth Yngström.

Nu ska metoden testas i större skala. Mannen bakom det som i Ragunda kallas Göteborgsprojektet är Wadih el Ashkar, tidigare kommundirektör. Han ska nu genomföra samma sak i ytterligare sju norrlandskommuner.

– Jag tror att framgången har varit att vi är nästan 100 procent matchningssäkra, säger han.

Hur menar du då?

– Flyttar du, då flyttar du till ett arbete. Det är det som vi ställer som krav på oss själva, att vi ska ordna ett jobb åt den som flyttar upp. Det andra är att folk har sett att det finns en helt annan vardag än den de har i de segregerade bostadsområdena.

Totalt hoppas Wadih el Ashkar att ungefär 100 familjer ska välja att flytta från Göteborgs förorter till någon av de sju norrlandskommunerna när det stora projektet drar igång. Och Alfa Danso har inga planer på att flytta tillbaka till Bergsjön i Göteborg.

– Folk här bryr sig om varandra. Alla säger hej. Det är något jättemysigt för mig.

Trivdes du i Göteborg?

– Jag trivdes i Göteborg. Jag har många kompisar där från mitt land, Gambia. Men man kan inte bo i en stor stad och göra ingenting. Det är bättre att göra någonting som är bra i framtiden, säger Alfa Danso.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".