Minst 17 döda vid bussattentat i Israel

Minst 17 människor dödades och drygt 30 skadades vid ett nytt palestinskt attentat i norra Israel på onsdagsmorgonen. En kraftigt sprängladdning i en bil exploderade alldeles intill en buss. Den militanta organisationen Islamiska Jihad säger sig ligga bakom attentatet, enligt libanesisk tv.
Det var i morgonrusningen som en kraftfull explosion förvandlade en israelisk linjebuss till ett flammande eldhav. Bussen var på väg mellan Tel Aviv och Tiberias av allt att döma var det en sprängladdning som placerats i en bil som körde fram när bussen närmade sig en hållplats. Dådet skedde vid Megiddo som ligger ungefär mittemellan den israeliska kuststaden Haifa och den palestinska staden Jenin. I den här trakten har flera terrordåd skett tidigare. De bussar som trafikerar norra Israel transporterar såväl judiska isareler som arabiska israeler. Flera arabiska samhällen finns i området där onsdagens dåd inträffade. Det här är det första attentatet mot civila israeler på drygt en vecka. Under de senaste dagarna har den isareliska armén jagat terroristmisstänkta palestinier i flera palestinska områden och säger sig ha avvärjt ett stort antal attentat. Onsdagens dåd skedde när den diplomatiska aktiviteten har intensifierats. Amerikanska sändebud finns i Israel och har haft överläggningar både med premiärminister Ariel Sharon och den palesinske presidenten Yasser Arafat. Ariel Sharon ska också på nytt resa till USA för överläggningar med president Georg Bush. det blir Ariel Sharons sjätte USA-resa på lite mer än ett år. Efter onsdagens attentat sammankallade den isareliske premiärministern Ariel Sharon omedelbart sina närmaste rådgivare för att diskutera motåtgräder.
Lars Gunnar Erlandson, SR:s Mellanösternkorrespondent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista