Broar spränges.

Israel spärrade av delar av Gazaremsan

Uppdaterad 17:45
Israel upprättade på onsdagen en buffertzon i norra Gazaremsan där det från eftermiddagen är förbjudet för palestinier att vistas. Från det området har massor av palestinska raketer skjutits mot israeliska mål efter att de judiska bosättarna lämnade det i somras.

På onsdagsmorgonen anföll och bombade israeliskt flyg vägar och broar som leder in i området i den del av norra Gazaremsan som nu skall bli buffertzon, förbjuden för palestinier att vara i. Och på eftermiddagen bombade israeliska plan området sedan ytterligare en palestinsk raket avfyrats därifrån.

I flygblad som släpptes ner i området på tisdagskvällen uppmanas de civila palestinier som vistas där att omedelbart ge sig av eftersom de annars riskerar att dödas. Det är relativt få palestinier som bor i området men de måste nu omedelbart lämna sina hem.

Försöker stoppa raketanfall
Åtgärden är ett försök att sätta stopp för de palestinska raketanfallen mot Israel som har pågått nästan oavbrutet sedan det israeliska uttåget ur Gaza tidigare i år.

Enligt den israeliska underrättelsetjänsten skjuts nu raketerna också från de före detta judiska bosättningarna i norra Gaza. Därifrån har de bland annat nått utkanterna av staden Ashkelon.

Även den palestinska myndigheten försöker få de militanta grupperna att upphöra med raketbeskjutningen. President Mahmoud Abbas försöker övertyga dem om att förlänga den vapenvila som formellt råder ännu några dagar fram till nyår, och som åtminstone det islamistiska Hamas i stort sett har hållit sig till. Men till exempel Islamiska Jihad säger nej och säger att den väpnade kampen fortsätter så länge israelerna anfaller palestinska mål. Hamas är också tveksamt till en förlängning.

Gör som de vill
Mahmoud Abbas och den palestinska myndighetens auktoritet i det kaotiska Gaza är inte mycket att skryta med. De militanta grupperna gör i stort sett precis som de vill och det gäller också den styrande Fatahrörelsens egen väpnade grupp, al-Aqsamartyrernas brigader.

På onsdagen ockuperade al-Aqsamartyrerna två av den palestinska valkommissionens lokaler i Gazaremsan och vid kommissionens kontor i Gaza stad utbröt skottväxling mellan polisen och al-Aqsamartyrerna och en polis skadades.

De militanta vill ha med sina representanter på Fatahs kandidatlista till parlamentsvalet om fyra veckor.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".