Alliansen vill satsa tio miljarder.

Borgerlig satsning på långtidssjuka

Den borgerliga alliansen vill lägga tio miljarder per år på vård och rehabilitering av långtidssjukskrivna så att fler kan komma tillbaka till arbete. Pengarna ska tas från sjukförsäkringen och föras över till landstingen.

Centerpartiets riksdagsledamot Kenneth Johansson sitter med i den borgerliga arbetsgrupp som tagit fram förslaget.

– Det är otroligt viktigt att kunna använda de passiva försäkringspengarna till aktiva åtgärder för att kunna korta vårdköer och satsa på rehabilitering. Att hela tiden ha i fokus att enskilda människor ska kunna komma tillbaka till jobb och till arbetsgemenskap, säger Kenneth Johansson.

Vill att fler får rehabilitering
De fyra borgerliga partierna är överens om att landsting och försäkringskassa lokalt ska kunna göra upp om att upp till tio procent av kostnaderna för sjukpenningen ska föras över till aktiv vård av långtidssjukskrivna. De menar att alldeles för få långtidssjuka får rehabilitering i dag.

Den socialdemokratiska regeringen har infört ett liknande system, men i mycket mindre skala, och det tycker de borgerliga är otillräckligt.

Totalt skulle det borgerliga förslaget kunna omfatta ungefär tio miljarder kronor.  

Personlig koordinator
Andra förslag som den borgerliga gruppen lägger är att läkare mer ska fokusera på vilken arbetsförmåga en sjuk har och att långtidssjukskrivna ska få en personlig koordinator som hjälper dem på försäkringskassan med att få precis den rehabilitering de behöver.  

– Det är jätteviktigt att varje sjukskriven får en personlig koordinator som tar ansvar för att driva rehabiliteringsprocessen, gentemot arbetsmarknaden, gentemot vården, så att varje enskild process går framåt, säger kristdemokraternas Maria Larsson. .

Ökad respekt
Hittills har moderaterna motsatt sig att föra över pengar från försäkringskassan till landstinget. Folkpartiets Erik Ullenhag är glad att de gett med sig.

– Den process som alliansen är gör att vi får större respekt för varandras politik och vi lär känna varandra, i den meningen att vi kan få fram och lyssna på argument lättare sedan vi börjat samarbeta närmare. Sedan finns det självklart kvar skillnader mellan partierna, men jag tror inte att vi hade lyckats nå det här resultatet om vi inte under lång tid arbetat tillsammans, hävdar folkpartiets riksdagsman Erik Ullenhag.

Kritisk minister
Arbetslivsminister Hans Karlsson är kritisk då de borgerliga vill lyfta ansvaret för rehabilitering från arbetsgivaren till försäkringskassan och samtidigt ta bort arbetsgivarnas ansvar för att betala sjuklön. 

Att ge tio miljarder till landstingen för rehabilitering är dessutom för mycket, menar Hans Karlsson. 

– Vi tror inte att vårdinsatser är det avgörande utan vi tror att det viktiga är vårdens roll i sjukskrivningsprocessen genom att prioritera rätt insatser mycket snabbare än idag, säger Karlsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".