Soldater förbereder sig för stormningen av skolan.

Lokal polis får skulden för Beslandramat

Lokal polis som inte lydde order och myndigheter som struntade i säkerheten. Det är den främsta kritiken i utredningen av gisslandramat i Beslan. Men fortfarande återstår att utreda de federala myndigheternas roll.

Mer än två veckor före skolstarten kom order från inrikesministern till alla lokala polischefer att stärka säkerheten i skolorna.

Trots det fanns inte en enda polis utanför skolorna i Beslan för drygt ett år sedan. Det fanns varningar från underrättelsetjänsten i Moskva den 21 och 31 augusti direkt riktade till delrepubliken Nordossetien. 

Hade säkerheten skärpts skulle terrordådet ha förhindrats, hävdar Alexander Torsjin, ordförande i den parlamentariska kommission som presenterade sin utredning på onsdagen.

Anklagas för vårdslöshet
Hans kritik motsvarar en tidigare utredning där polisen anklagas för vårdslöshet.

Polis och säkerhetsstyrkor får också kritik för hur själva gisslandramat hanterades. Särskilt pekas den lokale FSB-chefen ut.

Han lyckades inte få olika grupper att samarbeta och låg bakom lögnerna om hur många som fanns i gisslan. Länge påstods att det var 350 när det var över 1200 lärare, skolelever och föräldrar. 

Resultatet skiljer sig från vice riksåklagarens påståenden på tisdagen om att myndigheter och polis saknar skuld. Riksåklagaren fick i september uppdrag från president Vladimir Putin att utreda Beslan.

Möte med Putin
Detta efter att mödrakommittén bjudits in till Moskva för ett möte och Putin lovat att sanningen ska fram.

Kommitténs ordförande Susanna Dudijeva driver oförtrutet frågan om att alla skyldiga ska ställas inför rätta. Hon har blivit en politisk kraft som Kreml inte kan strunta i.

Fortfarande finns många frågetecken kvar och de anhöriga blir inte nöjda förrän alla ansvariga straffats. Hittills har bara fem poliser och en överlevande terrorist ställts inför rätta.

Torsjin har också lovat utreda om misstag begicks på högre ort i den federala ryska ledningen, ett krav från Beslans mödrakommitté. Men de tvivlar fortfarande på att det går att göra en opartisk utredning och kräver en internationell.

Maria Persson Löfgren, SR:s Moskvakorrespondent
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".