Syndabockar söks efter terrorattentaten

I USA har jakten på ansvariga för underrättelsefiaskot den 11 september inletts på allvar. På tisdagen började kongressens underrättelseutskott sina utfrågningar, samtidigt som president Bush varnade dem för att låta utredningarna hindra kampen mot terrorism.
Efter flera veckor av i stort sett dagliga nyheter om underrättelsetjänsten CIA:s och den federala polisen FBI:s försummelser och misstag, har trycket ökat på att få reda på varför det gick så fel, och för första gången medgav på tisdagen president Georg Bush att det funnits uppenbara brister i samarbetet mellan CIA och FBI. Men Bush varnade också för att ägna alltför mycket tid tid att älta felen, eftersom det själ kraft och energi från terrorbekämpningen. President Bush vill att undersökningarna begränsas och att en utredning räcker. Han motsätter sig demokraternas krav på en oberoende kommission med motiveringen att underrrättelsetjänsten har ett jobb att göra och inte kan ägna resurser och tid åt utfrågningar. Det är en dålig ursäkt anser demokraten Tom Daschle, som noterar att FBI minsann har resurser att utreda om det finns prostitution i New Orleans. Under torsdagen utfrågas Colleen Rowley, den kvinnliga FBI-agent som för två veckor sedan argt avslöjade att ingen i högkvarteret reagerade när hon skickade en rapport om en ung man inskriven vid en pilotskola i Minneapolis som ville lära sig flyga, men däremot inte landa, ett jetplan.
Cecilia Uddén, SR:s korrespondent i Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista