Marknaden osäker på Ericssonaktien

Ericssonaktien fortsätter att falla. På tisdagen föll kursen med fyra procent till 20.80. Telekomaktier är idag inte populära, men det är inte enda skälet till att Ericsson fortsätter att tappa i värde. Den förestående nyemissionen har gjort aktiemarknaden ordentligt osäker på aktien, enligt Håkan Wranne, telekomanalytiker på fondkommisionären Fisher partners.
– Det enda vi vet är att Ericsson ska ta in 30 miljarder kronor och det är väldigt myckt pengar. Nu vet man inte till vilken kursnivå de ska sättas, man vet inte hur det går för bolaget. De lämnar inga prognoser och så vidare och då är den naturliga reaktionen att då väljer man att sätta sina pengar i andra aktier så länge där osäkerheten är mindre, säger Håkan Wranne, telekomanalytiker på fondkommisionären Fisher partners. Sen kvartalsrapporten då Ericsson överaskade med stora personalnedragningar, sänkta vinstmål och dessutom avslöjade att företaget vill ge ut nya aktier har aktiekursen fallit med nästan 60 procent. En stor del av den osäkerheten beror på att det finns flera tunga aktörer på marknaden som tvivlar på att Ericsson kan dra in de trettio miljarder bolaget siktar på. Den här osäkerheten har fått Hedgefonderna, högriskfonder som spekulerar i fallande kurser, att vittra blod. Just nu lånar de Ericssonaktier för fullt. Aktier som de säljer för att sen köpa tillbaka dem när villkoren för nyemissionen är klara, berättar Johan Strandberg, Telekomanalytiker vid Deutsche Bank: – När nyemissionen offentligjordes så började man sälja Ericssonaktier och man blankade Ericssonaktier och det har skapat kraftigt säljtryck och drivit ner kursen , säger Johan Strandberg. Men att Hedgefonderna nu spekulerar i en fallande kurs för Ericssonaktien är inte hela förklaringen till aktiens kräftgång även Ericssons styrelse får ta på sig en del av skulden för att Ericssons aktiekurs nu faller så hårt, anser Håkan Wranne på Fisher Partners, som tycker att tidpunkten för nyemissionen är myckt illa vald: – Tyvärr känns det som Ericssons ledning, Ericssons styrelse och Ericssons ägare kom på det här väldigt hastigt och man hade inte förberett sig tillräckligt och det gjorde att vi får den här långa perioden från slutet på april fram till slutet på tredje kvartalet. Hade Ericsson skött det här på ett annat sätt, gått ut med emissonsvillkoren med en gång i april så skulle vi inte ha den här situationen. Jag tror att en del av skulden för att Ericssonaktien har fallit så kraftigt det får man nog lägga på styrelsen för det sätt den hanterat det, säger Håkan Wranne.
Thorbjörn Carlsson, ekonomireporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".