Skolminister Ibrahim Baylan.

Borgerlig gymnasieplan upprör Baylan

De borgerliga partiernas gemensamma program för hur gymnasieskolan ska förändras kritiseras hårt av skolminister Ibrahim Baylan. Alliansen har föreslagit att eleverna ska kunna läsa lättare teoretiska ämnen och att det individuella programmet på sikt ska avskaffas.

– Att nu återigen införa en sorteringsskola där elever som har det tufft framförallt ska överges. Det är klassisk högerpolitik och det är helt klart att moderater och folkpartister har kört över centern och kd som tidigare har stått för en mer human utbildningspolitik, säger skolminister Ibrahim Baylan.

Den borgerliga alliansens gymnasiepolitik innebär fler betygssteg, svårare att komma in på en del studieförberedande program och det mycket viktiga: att elever som vill gå yrkesinriktade program ska kunna välja att läsa en lite lättare svenska, matematik och engelska.

Måste läsa kärnämnen
Idag måste alla gymnasieelever läsa samma kärnämneskurser, oavsett vad de vill bli.

Centerns Sofia Larsen tycker, på tvärs med skolministern, att det är dagens alltför höga krav som sorterar bort många elever. Var fjärde elev går ut utan slutbetyg.

Folkpartiets Jan Björklund menar att den borgerliga politiken ska leda till att fler elever klarar gymnasiet.

– Svensk gymnasieskola slår världsrekord när det gäller antal avhoppade och underkända elever. Det beror på att Sverige som enda land i världen kräver att alla elever ska behöva läsa in teoretisk högskolebehörighet, säger han.

Viktig valfråga
Gymnasieskolan håller på att bli en viktig valfråga. Både hur den ska förbättras och hur bra eller dålig den egentligen är.

Skolminister Ibrahim Baylan har en mer positiv bild av gymnasieskolan än Jan Björklund.

– När vi tittar på antalet 22-åringar i vårt land som har en gymnasieutbildning är det närmare 85 procent. Det är de högsta siffrorna i världen, säger skolminister Ibrahim Baylan.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".