Ulrica Messing.

Skogsministern tror på frivillig väg för att hejda olaglig timmerimport

Det är viktigt att man får bättre kontroll på hela kedjan av mellanhänder när man handlar virke från andra länder. Det anser infrastrukturminister Ulrika Messing. Hon vill inte se något särskilt förbud för import av olagligt avverket timmer utan vill satsa på frivilliga åtgärder.

Sveriges import av virke från Ryssland och Baltikum har ökat under senare år. Uppåt en femtedel av behovet av råvara importeras, merparten från Ryssland och de baltiska staterna. Mycket virke avverkas olagligt och det finns krav från miljöorganisationer och företag att det ska införas ett importförbud för virke som har avverkats olagligt.

Infrastrukturminister Ulrika Messing säger att det finns många som bär ansvaret för att stoppa den olagliga importen.

– Det är många som bär ansvaret. Dels de som är beställare av virket. De måste försäkra sig om att hela den kedja som är resultatet av den affär man ska göra har gått rätt till. Sedan har alla nationella myndigheter och regeringar ett ansvar för att försöka hjälpas åt och trycka på att man håller lagstiftningen, säger hon.

Mörkertal
De svenska skogsbolag som köper virke från Ryssland och Baltikum kontrollerar i olika grad ursprunget för sina leveranser. Men det är i vissa fall oklart om virket har tagits fram på laglig väg. Det bolag man handlar med kan i vissa fall ha köpt virket i sin tur från obskyra mellanhänder.

Officiell statistik från Ryssland och Sverige år 2001 visar att exporten från Ryssland till Sverige var mindre än importen till Sverige från Ryssland. Där var alltså ett mörkertal, som tyder på att det finns olagligt avverkat virke i omlopp.

Ett stort antal företag och miljöorganisationer anser att det enda sättet att få stopp på den här trafiken är att införa ett importförbud för virke till EU, som tagits fram på olaglig väg. Men inom EU vill man arbeta med frivilliga överenskommelser mellan länder och företag. Samma metod enades man om vid ett möte i St Petersburg för några veckor sedan.

Internationellt samarbete
Den linjen vill också Ulrika Messing följa.

– Jag vill fortsätta på den frivilliga vägen som vi har nu inom EU och kräva mer samarbete med andra länder. Hitta ett marknadsdrivet certifieringssystem där både industrin, miljöorganisationerna och de nationella regeringarna är med. Men också kräva öppen redovisning kring hur avverkning och handel går till, säger hon.

Du ser inte att det skulle underlätta om det fanns ett regelrätt förbud?

– Inte just nu. Jag tror på det samarbete vi har inom EU och internationellt, inte minst med världsbanken. Jag är mycket glad över det starka tryck som svenska skogsföretag bedriver i frågan. Jag tror att det innebär att alla länkar i importkedjan nu också kommer att vidta åtgärder som innebär att problemet blir mindre, säger infrastrukturminister Ulrika Messing

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".