Meg Tivéus får kritik.

Kritik mot vd-övergång från Svenska Spel

Förra året slutade Svenska Spels vd Meg Tivéus och började hos Boss Media, ett företag som har sålt flera internetspel till Svenska Spel. Övergången är diskutabel, enligt Torbjörn Lindhe vid Institutet mot mutor.

– Det finns väl säkert andra aktörer som skulle kunna leverera produkter på bättre eller likvärdiga villkor. Det är väl mycket möjligt att de kan ifrågasätta en sådan här tillsättning eller utnämning eller vad det var frågan om, säger Torbjörn Lindhe vid Institutet mot mutor.

Meg Tivéus gick nästan direkt från Svenska Spel till Boss Media. Även efter att hon först blev konsult och sedan styrelseledamot har Boss Media sålt internetspel till Svenska Spel. Bolagen har också slutit avtal om att sälja internetbaserade spel utomlands.

Kan vara vänskapskorruption
Torbjörn Lindhe ogillar när högt placerade personer i statlig verksamhet går direkt till privata företag inom samma område. Det kan vara vänskapskorruption och det går inte att utesluta att personen genom det nya uppdraget får ersättning för gamla tjänster.

– Det kan vara så. Oftast är det väl kanske allmänheten som får misstankar om att det kan förekomma något korrupt i det hela. Framförallt är det väl en snedvriden konkurrens kanske, säger Torbjörn Lindhe.

Men Meg Tivéus, på mobil från Spanien, ser inga problem med uppdraget för Boss Media.

– Svenska Spel hade Boss Media som leverantör långt innan jag gick in i den styrelsen. Jag fattar inte vad du menar faktiskt, säger hon.

Det finns olika bolag som levererar till Svenska Spel och som skulle vilja göra det istället för Boss Media kanske.

– Jag har ingen relation till Svenska Spel idag, säger Meg Tivéus.

Lindhe efterlyser regler för hur viktiga offentliga företrädare får byta jobb och kanske karenstider som stoppar för snabba övergångar.

Borde ha offentlig upphandling
Det finns också annan kritik mot Svenska Spels förhållande till Boss Media. Enligt Nämnden för offentlig upphandling borde Svenska Spel ha offentlig upphandling när exempelvis digitala spel köps in då företaget i debatten sägs ha ett allmännyttig uppgift, att marknadsföra spel på ett sansat sätt.

– Det är förbjudet för alla andra aktörer att konkurrera med Svenska Spel. De kan inte ge sig in på de segment av marknaden som Svenska Spel kontrollerar, säger Michael Slavicek, chefsjurist i Nämnden för offentlig upphandling.

Men Svenska Spel vill inte ha offentlig upphandling då ledningen menar att bolaget inte står för vanlig offentlig service. Dessutom pekar ledningen på att verksamheten i praktiken ofta är konkurrensutsatt.

Svenska Spel kan snart bli ett fall för Riksrevisionen då revisionens styrelseledamot Gunnar Axén vill ha en granskning av bolagets vägran att ha offentlig upphandling.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".