Tåget i Hikkaduwa har blivit ett monument över tsunamin.

Krossat tåg symbol för tsunamin

Många människor som överlevde flodvågskatastrofen sökte sig på årsdagen tillbaka till den plats där de befann sig när tsunamin kom. I Sri Lanka har ett tåg där hundratals människor omkom blivit en symbol för katastrofen.

– Jag har kommit tillbaka hit på grund av mina demoner, säger engelsmannen Jeffrey Wilkinson där han står intill de svårt sargade tågvagnar i vilka hundratals passagerare dog.

Med närboende av vilka en del först sökte skydd i tåget miste över femtonhundra personer livet här när flodvågen vällde in över den oskyddade strandremsan. Då bodde Jeffrey Wilkinson i ett hotell helt nära. Ännu ett år efteråt har han svårt att sova, har mardrömmar om vatten.

Jeffrey, samlar nu in pengar till några av de tiotusentals som inte har någonstans att bo. Men han litar vare sig på någon stat eller några frivilligorganisationer så pengarna skickar han direkt till en man på ön som gav honom husrum efter katastrofen. Mahinda har för pengarna köpt land till fyra familjer att bygga deras hus på.

– Jag, säger Jeffrey igen, jag kanske inte helt kommer att bli av med mina demoner som hemsöker mig efter det jag fick se den 26:e december förra året och dagarna därefter. Alla döda, alla drabbade barn, men kanske kan bara det att jag med det här besöket i Sri Lanka kan förstå vad som hände lite bättre, också gör att jag kan börja må bättre.

– Jag ser att människorna här fortfarande ler, trots att jag vet att de lider inom sig. Det hjälper mig, säger han

Anders Wennersten, Hikkaduwa, Sri Lanka  anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".