Richard Causey.

Enronchef erkänner och lovar att vittna

Härvan kring den amerikanska energijätten Enron tog en helt ny vändning sent på onsdagskvällen. En av skandalbolagets förra chefer, Richard Causey förklarade sig oväntat skyldig och gick med på att vittna mot de två högsta förre detta cheferna. I utbyte får han ett lägre straff om domstolen skulle finna honom skyldig.

I USA betraktas det som har hänt som en mindre sensation. Enrons före detta redovisningschef Richard Causey förklarade sig plötsligt skyldig till bedrägeri och samtidigt gick han med på att vittna mot Enrons två förre detta koncernchefer.

I utbyte mot vittnesmålet och erkännandet kommer Causey att klara sig undan med maximalt sju års fängelse om han fälls, istället för de 20 han riskerade.

Fusksymbol
Energijätten Enron blev efter avslöjanden om enorma redovisningsbedrägerier, en symbol för fusk och storsvindel under den tid som vissa kallar ”de galna åren på Wall Street”.

Det var 2001 som det avslöjades att Enron hade överdrivit bokföringssiffrorna och därmed blåst upp aktiekursen. Bolagets direktörer hade blivit stenrika på kuppen, eftersom deras bonus var kopplad till hur hög aktiekursen var.

Bolaget var ett av USA:s största och när jättebubblan sprack, drabbades de anställda hårt, eftersom bland annat deras pensioner byggde på att de ägde aktier i Enron, aktier som nu blev värdelösa.

En månad kvar
Rättegången mot de två toppcheferna inleds den sista januari och är den största och mest spektakulära av de många rättegångar som har hållits på senare tid mot amerikanska skandalbolag.

Den 45-årige Richard Causey, som tidigare har sagt nej till alla erbjudanden om uppgörelser med åklagarsidan, blir då förstås åklagarens trumfkort. De bägge förre detta koncerncheferna riskerar sammanlagt att dömas till flera hundra års fängelse.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".