Regeringssoldater försöker bekämpa gerillan.

Gerillan i Colombia på offensiven

I Colombia har FARC-gerillan de senaste dagarna genomfört de mest omfattande aktionerna mot regeringsstyrkorna sen Alvaro Uribe valdes till president. Det är en föraning om vad som är att vänta nästa år, med både president- och parlamentsval.

Den senaste sammanstötningen skedde i Villa Hermosa i södra Colombia, i ett av landets mest koka-producerande områden.

400 av gerillans elitsoldater gick till angrepp mot 70 elitsoldater från regeringsstyrkorna som hade i uppgift att skydda en grupp lantarbetare som betalats för att manuellt förstöra kokaodlingar.

28 regeringssoldater, varav tre officerare, dödades, flera sårades, några togs som fångar.

Historiskt FARC-revir
Villa Hermosa ligger mitt i det område som historiskt varit FARC-gerillans högkvarter, grundat i samband med en nybyggarkampanj på 60-talet och så ointagligt att det brukar kallas FARC:s kassaskåp.

Men det är också här som Plan Patriota, den mest ambitiösa militära antigerilla-offensiv som någon regering lanserat, har pågått i över ett år.

Här, där FARC alltid varit den självklara auktoriteten, har tusentals soldater, uppbackade av helikoptrar och permanent flygspaning under det gångna året försökt göra den colombianska staten närvarande.

Spär på om framgångar
Under året har regeringen då och då släppt rapporter som antytt att Plan Patriota är en stor framgång och att FARC slagits tillbaka.

Men den obönhörliga attacken på tisdagen, då FARC-gerillan, under tre timmar, med hjälp av tunga kulsprutor och hemmagjorda bomber gjorda av gastuber lyckades hålla regeringssoldaterna inringade i ett minerat område ända tills flyget kom till undsättning visar tydligt att Plan Patriota långt ifrån är den framgång som regeringen gärna vill framställa den som.

Men den är heller inte det totala misslyckande som gerillan vill göra gällande.

Ny optimism
Och även om FARC:s militära kapacitet ännu bara påverkats marginellt och gerillan troligtvis kommer att fortsätta sin offensiv under valkampanjerna i början av nästa år så har ändå regeringens olika initiativ, både den militära Plan Patriota och olika fredsutspel bidragit till en ny optimism i Colombia.

Kriget må fortsätta men freden är ändå inte lika avlägsen som förr.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".