Optimism i Östersund om nya jobb

Rekryteringen till de statliga verk som flyttas med anledning av att de ska ersätta bortrationaliserade försvarsjobb är nu igång på allvar. Många vill jobba på till exempel Folkhälsoinstitutet som flyttar till Östersund men på institutet anser man att det fattas pengar för att gammal och ny personal ska kunna arbeta parallellt.

– Det är kanske det största bekymret för att klara detta. Hade vi kunnat lägga upp en omställningsbudget där vi hade kalkylerat med att ha dubblerad personal för kompetensöverföring då hade vi kunnat arbeta på ett helt annat sätt, säger Jan Cederwärn som tillträtt som platschef för Folkhälsoinstitutet i Östersund.

– I dag får vi arbeta efter principen att när någon slutar i Stockholm då anställer vi någon i Östersund.

Lockar välutbildade
Bland de 14 statliga arbetsgivare som helt eller delvis flyttar till Östersund, är Folkhälsoinstitutet en av de större, med cirka 150 tjänster.

Mycket kritik kom mot beslutet att flytta statliga jobb som ersättning för de försvarsjobb som försvann från Kristinehamn, Gotland, Östersund och Arvidsjaur. Bland annat därför att många av de anställda inte vill lämna Stockholm och flytta med sin arbetsgivare.

Men jobben lockar andra välutbildade personer från hela landet att söka. Och Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren har tagit tillbaka sina uttalanden om att det inte skulle gå att få kunnig personal till Östersund.

Än så länge har drygt 20 rekryterats. Av de sökande kom en tredjedel från Stockholm, lika många från Östersundsregionen och resten från övriga landet.

– Sökintresset har varit väldigt stort hittills. De chefer som ansvarar för rekrytering har tyckt att det går att hitta kompetent personal, säger Jan Cederwärn.

Rör om i arbetsmarknadsgrytan
Nu väntas minst 1 270 statliga arbetstillfällen till Östersund, och kommunledningen hoppas dessutom på ett tusental privata arbetstillfällen. Bland annat planeras en stor idrotts- och friluftsanläggning på Frösön.

På omställningskansliet hos Östersunds kommun arbetar Stefan Granholm med att förmedla kontakter mellan företag och uppsagda officerare. Själv bär han uniform eftersom han än så länge har kvar sin tjänst i försvaret. Snart ska han börja pendla till ett nytt flygvapenjobb i Östergötland. Och stämningen i Östersund har ändrats sen i fjol, tycker han.

– Det händer mycket i stan med anledning av den här etableringen, det rör om ordentligt i grytan på arbetsmarknaden. Någon börjar ett jobb där och då blir den platsen ledig och vice versa. Det kommer hemvändare och återflyttare som har hög och fin akademisk utbildning som inte har kunnat hitta ett jobb i Östersund eller Jämtland tidigare, så det är ju positivt för dem, säger Stefan Granholm vid omställningskansliet i Östersund.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".