Begagnathandeln på nätet ökar kraftigt

Även i år har julklappshandeln över nätet haft svårt att slå igenom, men handeln där begagnade saker köps och säljs över nätet ökar kraftigt. I år har omsättningen nått 100 miljarder på landets största köp- och säljmarknad, Blocket.se.

– Vi kan ju bara tala för våra egna siffror. Vi vet inte hur resten av marknaden ser ut men det vi ser är att det ökar väldigt kraftigt och det gäller framförallt omsättningen, värdet på alla prylar, säger Frans Storm, marknadsansvarig på Blocket.se

Varför är det här så stort?

– Den analysen har vi inte gjort. Men om jag ska gissa så kanske det är så att man provar att sälja en grej och så ser man att det fungerar och att de grejer man har i källaren faktiskt har ett värde, säger Frans Storm.

Före jul sa bara knappt 15 procent av svenskarna att de skulle handla julklapparna via nätet. Bara tre procent sa till Sifo att de skulle köpa det mesta via nätet.

Men även om det stora genombrottet för näthandeln låtit vänta på sig även i år så ökade handeln på nätet med begagnade prylar. Bara på Blocket omsätts det i år hisnande 100 miljarder kronor. Den siffrans storlek förstår man kanske bara om man vet att hus och lägenheter och bilar och båtar också räknas in.

Överraskande nog är det inte i första hand ett storstadsfenomen, säger Frans Storm.

– Nej, det är snarare tvärtom. Nu börjar Stockholm, Malmö och Göteborg komma ifatt lite men om man tittar historiskt så har det varit större ute i landet, säger Frans Storm.

Norrbotten toppar listan. I Luleå har Gunilla Stenlund gjort affärer över nätet.

– Jag har köpt ett litet rumsbord, säger hon.

Om du inte annonserade och handlade över internet, var skulle du göra det då?

– Jag kanske inte skulle handla alls, säger Gunilla Stenlund.

Mats Brunström från Älvsbyn som vill sälja ett trumset brukar använda sig av Blocket.

– För det mesta. Eller så använder man andra musiksidor på nätet, säger han.

Barnbilstolar, video och dvd-spelare, bildelar och tillbehör, tv, hushållsmaskiner och möbler toppar begagnatlistan.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".