Bättre fart i tyska ekonomin 2006

Tysklands ekonomi har stått och stampat i flera år med inhemsk lågkonjunktur och massarbetslöshet. Samtidigt har exportindustrin ständigt slagit nya rekord.

Men 2006 blir året när konsumenterna får tillbaka sin framtidstro och ekonomin vänder i Tyskland, enligt flera institut.

En ny optimistisk vind kommer nästa år att blåsa liv i de de tyska konsumenterna. Det förutspår det renommerade tyska instituet Gfk i sin senaste konsumentbarometer, som mäter tyskarnas köplust och som visar den högsta nivån på fyra år.

Fotbollen drar
Bidragande faktorer till optimismen är fotbolls-VM, som många hoppas ska leda till nya jobb, och den nya regeringen som är en bred koalition och som många tror har kraften att lösa Tysklands problem.

Med större tilltro blir genomsnittstysken mindre sparbenägen och kan därmed lätta på börsen. Detta i sin tur, påverkar de små- och medelstora företag som utgör majoriteten av tyskt företagande, och som är helt beroende av hemmamarknaden.

Hittills har det annars varit exportindustrin som drivit den tyska ekonomin. Exportföretagen kommer att fortsätta starkt nästa år och det tyska IFO-instituet har skruvat upp sin konjunkturprognos för 2006 med några tiondels procent.

Trichet sjunger med
Till dem som sällat sig till lovkören hör även den europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet. Med tanke på utmaningarna med återföreningen så gör Tyskland stora framsteg, sa han nyligen till tidskriften Der Spiegel.

Samtidigt är det lätt att ha invändningar mot den nymornade optimismen. Vad händer om fotbolls-VM inte ger några nya permanenta jobb och om regeringen inte lyckas med sin politik? Och vad händer om den tyska industri- och handelskammaren får rätt i sina prognoser? Den förutspår nämligen att tyska företag nästa år fortsätter att göra sig av med personal.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".