Svårt få nytt jobb för äldre när regementen läggs ned

Nu pågår arbetet med att flytta statliga ersättningsjobb till de orter som miste sina regementen i försvarsbeslutet för drygt ett år sen. Men ersättningsjobben passar inte alla, många äldre och lågutbildade har svårt att hitta arbete.

– Det är väldigt många här som har arbetat med förrådshantering av kläder, materiel och fordon. Men de statliga utlokaliseringarna innehåller inte så många lämpliga förrådsarbeten, säger Roland Johansson som är ordförande i försvarets Sekoklubb i Östersund.

Över tusen sades upp i Östersund
Seko har medlemmar bland de civila inom försvaret, som till exempel kökspersonal och förrådsarbetare.

I Östersund sades totalt 1 350 försvarsanställda upp 1 september. Av dem var drygt 300 medlemmar i Seko-klubben, där Roland Johansson är ordförande och han bedömer att ungefär hälften är antingen lågutbildade eller över 45 år.

Dit hör Gun Hultgren, som förut var sömmerska och sydde på gradbeteckningar på uniformerna.

– Jag är förrådsman. Jag har varit sömmerska men nu är det nedlagt.

Vad tänker du göra nu?

– Gå i pension möjligtvis, säger hon.

”Det är att bränna pengar”
Andra hoppas på arbete på annan ort, eller har redan fått jobb. Hans Eneroth, arbetar numera i Boden, men är utlånad till Östersund för att lägga ner sin tidigare arbetsplats.

– Det är slöseri med statens pengar. Det här var Sveriges modernaste garnison. Nu ska man bygga nytt någon annanstans – det är att bränna pengar, säger Hans Eneroth.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".