John Demjanjuk.

USA utvisar misstänkt nazivakt

USA har beslutat att utvisa den 85-årige John Demjanjuk som misstänks ha varit vakt vid nazistiska förintelseläger under andra världskriget. Han skickas tillbaka till sitt hemland Ukraina efter en trettioårig rättslig strid om hans förflutna.

Så hann det förflutna upp John Demjanjuk ännu en gång och nu tycks hans dagar vara räknade i USA, dit han sökte sin tillflykt redan i början av 1950-talet under falska förespeglingar.

Han utgav sig då för att ha varit krigsfånge hos tyskarna och levde ända till slutet av 1970-talet ett undanskymt liv som bilarbetare.

Pekades ut som lägervakt
Men för snart trettio år sedan pekade det amerikanska justitiedepartementet ut honom som den sadistiske lägervakten med tillnamnet Ivan den förskräcklige, som bland annat verkade i Treblinka.

Demjanjuk utlämnades till Israel, där han dömdes till döden.

Men i och med Sovjetunionens fall kom det fram dokument som tydde på att han trots allt inte var Ivan den förskräcklige, utan hade förväxlats med någon annan.

Återvände till USA 
Israel frigav Demjanjuk som kunde återvända till USA och fallet tycktes utagerat.

Men så, för ett par år sedan, slog en amerikansk domstol fast, att han faktiskt hade varit vakt vid flera koncentrationsläger även om han inte var just den som han först misstänktes ha varit.

Nu blir han av allt att döma utvisad till sitt hemland Ukraina.

Så kom rättvisan i kapp ännu en av de krigsförbrytare från andra världskriget som fortfarande är i livet.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".