Tyskland angriper EU:s lågskatteländer

Den tyska regeringen vill stoppa skattekonkurrensen inom EU och föreslår att de länder som har låga bolagsskatter, får mindre pengar i regionalstöd. Förslaget riktar sig direkt mot de nya medlemmarna i öst.

– Det kan inte vara så att somliga länder kräver mer pengar från Bryssel och samtidigt inte är villiga att höja sina egna skatter, säger finansminister Peer Steinbrück i en intervju i die Welt.

Vid det senaste toppmötet i Bryssel lovordades Tyskland och förbundskansler Angela Merkel för sitt ledarskap och för att hon räddade en uppgörelse om EU:s långtidsbudget.

Slog hårt mot östra Tyskland
Men dagarna efter mötet var kritiken hård här i Tyskland. Uppgörelsen kostade de östra delarna av Tyskland en halv miljard euro i minskat regionalstöd.

De östra delstaterna i Tyskland anses även vara hårt drabbade av skattekonkurrensen från öst, dit företag har flyttat produktion, i somliga fall bara någon mil över den polsk-tyska gränsen.

Vill ha skattekorridor
Nu förbereder den tyska regeringen ett förslag som innebär att EU ska ha en ”skattekorridor”. Det innebär att ett land får lägga sina skattesatser mellan en lägsta och en högsta nivå. Ligger till exempel bolagsskatten under lägsta nivån, blir det avdrag på bidragen från Bryssel.

Hur sannolikt är det då att Tyskland får gehör för sitt förslag? I dag med all säkerhet noll.

De nya medlemsländerna vill inte överge en av sina främsta konkurrensfördelar, men samtidigt planerar den tyska regeringen långsiktigt.

När Tyskland tar över EU-ordförandeskapet 2007 är det känt att Angela Merkel vill driva frågan om skattedumping hårt.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".