Jürgen Chrobog.

Före detta tysk diplomat kidnappad

Den tyske före detta USA-ambassadör Jürgen Chrobog och hans familj har kidnappats i Jemen. Enligt kidnapparna befinner sig gisslan för tillfället i säkerhet.

Jürgen Chrobog och hans hustru och tre barn deltog i en gruppresa med bil i östra Jemen då det fordon de åkte i helt plötsligt försvann.

Senare tog medlemmar av den jemenitiska klanen al-Abdullah kontakt med nyhetsbyrån Reuters och berättade att de fem tyskarna är hos dem som gäster. Men senare ändrade man sig och sa att deras liv är i fara om någon försöker befria dem.

Byteshandel
Klanen kommer nu att använda familjen Chrobog i en byteshandel med Jemens regering. Familjen kommer att gå fri om myndigheterna släpper ut fem fängslade medlemmar av al-Abdullah-klanen som bland annat är anklagade för mord.

Att människor, gärna turister, rövas bort på det här viset för att användas som bytesvara är ganska vanligt i Jemen. Och för det mesta får gisslan snart gå fri.

Förra veckan var det två österrikare som kidnappades och för en månad sedan två schweizare. I båda fallen handlade det om försök att få regeringen att släppa fängslade släktingar till kidnapparna. Och i båda fallen klarade sig gisslan utan att skadas.

Gisslan uppges bli frisläppt snart
Viceguvernören i provinsen där kidnappningen ägde rum försäkrar att förhandlingarna med al-Abdullah-klanen går utmärkt och gisslan kommer snart att kunna lämna klanens gömställe.

Jürgen Chrobog har tidigare varit statssekreterare i utrikesministeriet och Tysklands ambassadör i USA. Han stod för några år sedan i spetsen för förhandlingar som ledde till att 14 europeiska turister som hade kidnappats i öknen i den afrikanska staten Mali frigavs.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".