Svenskt näringsliv nöjt med svensk-norska satsningar

Under 2005 har Sverige och Norge tillsammans markerat att det gått hundra år sen unionen mellan länderna upplöstes. Och från svenska näringslivets håll så är många nöjda med de extra satsningar som gjorts på samarbeten med vår tredje största handelspartner. Carina Ullemar Lönnbom på nystartade företaget Acierto har inlett ett samarbete med norrmän, med hjälp av ett nytt svensk-norskt pengabidrag.

Tillsammans med norrmän och andra svenskar bygger hon upp en webportal där företagschefer ska kunna använda olika instrument för att räkna ut hur till exempel nedskärningar påverkar företaget.

50 miljoner kronor i potten
Pengarna fick de via Nutek från ett nytt program för svensk-norsk näringslivsutveckling där 50 miljoner kronor ligger i potten. Ansökningarna har strömmat in. Genom att samarbeta med ett norsk företag i Bergen så får vi tillgång till en unik kunskap, säger Carina Ullemar Lönnbom.

Lars Ruda på Norsk.-svenska handelskammaren i Stockholm är nöjd med året. En rad svensk.norska konferenser och seminarier har också hållits Och han ser flera områden där dörrar kan öppnas för svenska företag.

Det har varit viktigt att öka kunskapen om norska närinsglivet här och det finns mer att göra, säger Lars Ruda. Samtidigt är han nöjd med att uppmärksamheten det här året också gjort att alltfler företag vill bli medlemmar i handelskamamren.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".