Fler problem för SJ

SJ har stora problem. Förra året blev förlusten 100 miljoner kronor, trots att vi reser allt mer med tåg. Och nu tvingas staten gå in med en garanti på 1,7 miljarder kronor för att skydda bolaget i en tvist med Stor-Stockholms Lokaltrafik, SL.
Tvisten handlar om SJ:s åtaganden på 1960- och 70-talen, då SJ byggde upp pendeltågstrafiken i Stockholm. Sedan dess har Storstockholms Lokaltrafik betalat SJ för investeringarna, men nu vill SL inte betala längre. Framför allt som SJ sedan 1999 inte längre drivet pendeltågstrafiken i Stockholm, och vagnarna och anläggningarna är sedan länge avskrivna menar SL. Totalt handlar bråket om nästan 2,5 miljarder kronor. Tvisten är egentligen mellan affärsverket SJ och SL. Det vill säga den gamla statliga delen som är kvar, sedan SJ bolagiserades. Men pengarna har ändå gått till SJ AB och är där bokförda som en fordran på affärsverket. Därför tvingades staten vid årskiftet att gå in och garantera stora delar av beloppet. Om affärsverket förlorar tvisten, försvinner också SJ:s fordran. En skiljenämnd skulle egentligan avgjort tvisten förra månaden, men processen har dragit ut på tiden och nu räknar parterna med ett avgörande i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".