Läkemedel kan förkorta förlossningar

Ett läkemedel som kan förkorta långdragna förlossningar ska under 2006 testas på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Förhoppningen är att i första hand kunna korta förlossningstiden hos kvinnor som föder sitt första barn.

– Den normala förlossningen hos en förstföderska tar mellan tio och tolv timmar. Men hos vissa kvinnor som föder barn första gången är förlossningen mycket längre, den kan vara upp till 24 timmar innan den är klar.

– Vi vill kunna behandla kvinnor så att man slipper de här långdragna, jobbiga förlossningarna, så att de i stället får en kortare, mer effektiv förlossning som man lättare kan klara av, säger Gunvor Ekman Ordeberg, professor på kvinnokliniken på Karolinska, och den som ligger bakom forskningen om det nya läkemedlet.

Minskar stress hos barnet
En snabbare förlossning skulle inte bara vara bra för den födande kvinnan. Det minskar också den stress som barnet utsätts för under en förlossning, det skulle korta vårdtiderna och minska antalet akuta kejsarsnitt, enligt professor Gunvor Ekman Ordeberg.

Hon kom på idén om ett läkemedel för att förkorta förlossningar när hon studerade journaler och upptäckte att kvinnor som äter blodförtunnande medel har betydligt kortare förlossningar än andra.

Men alla kvinnor kan inte få blodförtunnande, eftersom det bland annat kan leda till svåra blödningar. Istället har Gunvor Ekman Ordeberg tagit fram ett liknande läkemedel utan den blodförtunnande effekten och det ska nu testas på gravida kvinnor det kommande året.

”Man får bättre förlossningar”
– Om man får den här behandlingen får man en effekt på livmoder och livmoderhals så att den blir förberedd inför förlossningen och man får en bättre förlossning.

Enligt Gunvor Ekman Ordeberg skulle läkemedlet kunna förkorta en förlossning med flera timmar.

Men det finns frågetecken kring behandlingen. Till exempel är det svårt att veta vilka kvinnor som behöver den.

Medlet måste tar i förväg 
Medicinen måste tas i förväg och det går inte att veta vilka kvinnor som kommer att få en lång och svår förlossning.

Det är också möjligt att medicineringen gör att förlossningen går alldeles för fort.

– De negativa effekterna skulle kunna vara att man föder för fort och att det skulle vara ett problem att hantera. Vi har inte sett det när vi har tittat på de kvinnor som får blodförtunnande medel i dag utan de kvinnorna kommer in och föder barn på sjukhus och vi har inte sett några bieffekter av det, säger Gunvor Ekman Ordeberg.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Rickard Carlsson, P4 Extra
richard.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".