Klicka för grafik.

Amfetaminproduktion kan pågå i Sverige

För första gången har tullen gjort ett beslag som tyder på att det kan finnas en omfattande produktion av narkotika i Sverige. Det visar Tullverkets beslagsstatistik för 2005, som presenterades på torsdagen.

– Jag skulle vilja beskriva det som ett lyckat år, vi har nått stora framgångar både i att få undan narkotika från svenska marknaden och att i angripa de kriminella nätverken som ligger bakom, säger Lotta Hedin, chef för tullens brottsbekämpning.

Smuggelåret 2005 ser ut att sluta med ytterligare ett stort beslag – i onsdags tog tullen 50 kilo cannabis vid Öresundsbron, som enligt tullverket har blivit den plats i Europa där flest grova narkotikabrott upptäcks.

Beslagtog två ton efidrin
Tidigare i år beslagtog tullen två ton efidrin, ett preparat som används för att bland annat framställa amfetamin.

– Det kan vara ett tecken på att vi har produktion av amfetamin i landet, det är oroande. Vi har inte tidigare haft kunskap om narkotikatillverkning i Sverige, säger hon.

Drygt 300 kilo amfetamin och nästan ett ton cannabis har beslagtagits i år. Genom en utökad underrättelseverksamhet och spaning har tullen i år lyckats stoppa 76 kilo kokain och 638 kilo cannabis på väg till Sverige, narkotika som inte finns med i beslagsstatistiken.

Däremot har tullen varit mindre framgångsrik i att avslöja smuggling av heroin. Knappt nio kilo har beslagtagits, en bråkdel av de två ton som beräknas konsumeras i Sverige varje år.

Men ett nytt samarbetsavtal med Ryssland kan komma att ge bättre resultat.

– Ryssland är en stormakt och deras myndigheter är enorma. Kan vi få ta del av den information och de resurser de har mot heroinet så tror jag vi kan få stora resultat av det, säger Lotta Hedin.

Smugglarna hittar nya metoder
Tullen har också satsat på att avslöja de kriminella nätverk som ligger bakom smugglingen. Av de 123 nätverk som identifierats har man fokuserat på 43 och lyckats slå ut 15. 27 personer har dömts till långa fängelsestraff.

I ett rum på Tullverket i Malmö ligger två stora beslag: 104 kilo cannabis och 50 kilo amfetamin, som enligt Karl Gunnheden, chef för tullens resandekontroll, visar att smugglarna alltid försöker hitta nya metoder.

– Det var inte så väl gömt, det låg i bakluckan på en personbil, men det intressanta är att det var vakuumförpackat. Det har vi inte sett tidigare, säger Karl Gunnheden, chef för tullens resandekontroll.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".