Politisk bråk om utförsäljningar

Näringsminister Thomas Östros anklagar den borgerliga alliansen för att i smyg planera för en utförsäljning av bland annat energijätten Vattenfall – om det blir en borgerlig valseger.

Alliansen mörkar utförsäljningen, anser Östros.

Men kristdemokraternas ekonomiske talesman Mats Odell säger att Vattenfall ska bli kvar som statligt bolag om alliansen vinner valet.

Utförsäljningar
Enligt Mats Odell ska statskassan förstärkas med mellan 50 och 60 miljarder om året genom utförsäljningar av statliga företag – om det blir en borgerlig valseger nästa höst.

Kända kadidater som då kan säljas är företag som Telia Sonera, Nordea och fastighetsbolaget Vasakronan.

Men näringsminister Thomas Östros hävdar att de borgerliga i hemlighet på säljlistan också har med statens kronjuveler där stora naturtillgångar ingår; Vattenfall, skogsbolaget Sveaskog och gruvföretaget LKAB. Utan de utförsäljningarna går nämligen inte kalkyler och tidigare löften ihop, anser han.

”Listan inte klar”
Mikael Odenberg, moderaternas ekonomiske talesman, säger att listan över utförsäljningen blir klar först efter en eventuell valseger och efter en översyn av det statliga ägandet.

Men det är osannolikt att bolag som Vattenfall och LKAB kommer att finnas på en sådan lista, säger Mikael Odenberg och slår tillbaka mot Thomas Östros.

Sören Granath
soren.granath@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".