100-årsfirande bra för norska affärer

Markeringen av att det gått hundra år sedan unionsupplösningen mellan Sverige och Norge, blev bra reklam för Norge.

Från norskt näringslivshåll är många nöjda. Det säger direktören för norsk-svenska handelskammaren i Oslo Björn Eriksen, när han nu summerar året.

Samtidigt som svenskarna och norrmännen i år påmints om skilsmässan 1905 så har Sverige och Norge också närmat sig varandra på flera håll.

Nya kontakter
Svensk-norska affärskontakter har knutits genom en rad konferenser och seminarier.

För norsk del vill Björn Eriksen bland annat håll fram ett designprogram som planeras mellan länderna. Meningen är att unga designers ska få mentorer i på företag i grannlandet.

De senaste åren har Norge nått allt större framgångar på designområdet och unga designers har börjat rita möbler för bland annat möbelföretag i Sverige.

Fond för näringslivsprojekt
Det här året har också en fond startat med 50 miljoner kronor för svensk-norska näringslivsprojekt. Och ansökningarna strömmade in redan från början.

Norge har det här året också fått ett eget handelsråd i Stockholm igen efter att den platsen stått tom under många år.

Ökat intresse för aktier
Dessutom glädjs många i det norska näringslivet åt att det svenska intresset för norska aktier har ökat under året.

De infomationsträffar som Oslobörsen har hållit i Sverige under 2005 för svenska investerare ser ut att ha gett resultat. De svenska aktieplaceringarna i Norge har ökat med ett par miljarder kronor.

Men det finns också områden där det går trögt. Björn Eriksen på norsk svenska handelskammaren hade hoppats att 2005 skulle bli ett år då handelshinder röjdes mellan länderna, men väldigt lite har skett, kan han konstatera.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".