Turkiet på kollisionskurs med EU

Turkiet fortsätter att vägra att öppna hamnar och flygplatser för cypriotiska fartyg och flygplan. Det är ett av de villkor som EU ställer i de turkiska medlemsförhandlingarna och Turkiet riskerar nu att hamna på kollisionskurs med EU.

EU har gång på gång begärt att Turkiet häver sin mångåriga bojkott av cypriotiskt flyg och fartyg och normaliserar sina relationer med Cypern. Att öppna hamnar och flygplatser är ett första steg anser EU.

Men Turkiets biträdande premiärminister Abdullatif Sener har meddelat att det inte kan bli tal om några ensidiga eftergifter från Turkiets sida i förhållande till Cypern.

Utvärdering nästa år
Turkiet fick efter lång tvekan inleda medlemsförhandlingar med EU i början oktober. Men redan nästa år ska en utvärdering ske av turkarnas samarbetsvilja.

Cypern säger nu hotfullt att Turkiet riskerar att hamna på kollisionskurs med EU om Ankara håller fast vid sin vägran att öppna sina hamnar och flygplatser för cypriotiska flyg och fartyg. Den cypriotiska regeringen vill att utvärderingen ska ske under första halvåret 2006, det vill säga när Österrike är EU:s ordförande.

Det var Österrike som i det längsta höll emot en förhandlingsstart för Turkiet i höstas och Cypern hoppas att en utvärdering av turkisk samarbetsvilja under deras ledning skulle resultera i nya hårda påtryckningar mot regeringen i Ankara.

Irritation även mot Cypern
Men i Bryssel är irritationen stark även gentemot den cypriotiska regeringen just nu.

EU:s regeringar beslutade för snart två år sedan att ge 260 miljoner euro i ekonomiskt stöd till turkcyprioterna i norr men efter långvarigt motstånd från den grekcypriotiska regeringen kan en tredjedel av stödmiljonerna inte längre betalas ut.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrandsr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".