Strängare kemikalieregler för företag

Miljööverdomstolen har i fyra olika domar på senare tid beslutat att flera skogsindustrier och en kemiindustri ska förbjudas använda kemikalier som man har otillräckliga kunskaper om.

Det kan ses som ett trendbrott att man nu ställer krav på användaren av kemikalier, inte bara tillverkaren.

– Vi menar att de kemikalier som används i en verksamhet ska man ha ordentliga kunskaper om. Därför har vi ställt krav på att bara kemikalier där det finns en dokumenterad kunskap får användas i produktionen, säger hovrättslagman Ulf Bjällås, ordförande i Miljööverdomstolen..

Miljööverdomstolen har skärpt villkoren. Det är en ny inriktning i domarna att man nu ställer krav på användaren, inte bara på tillverkaren av kemikalier. Domarna betyder att det blir förbjudet att använda kemikalier där der saknas dokumentation om risker för hälsa och miljö.

– Det är två steg kan man säga. Först ska man ha kunskap och sen ska man se efter om det finns en annan kemikalie som är mindre farlig för miljön, säger Ulf Bjällås.

Överklagat till HD
Ett av företagen, Akzo Nobel kemiindustri i Stenungsund, har överklagat till Högsta domstolen och nu fått prövningstillstånd.

– Vi har överklagat beslutet därför att vi anser att det är principiellt felaktigt att ha ett särskilt villkor när det gäller kemikalier, säger företagets advokat Johan Norman.

Varför skulle det vara orimligt att ett företag har god kännedom och dokumentation om de kemikalier man använder?

– Bolaget har god kunskap om de kemikalier man använder sig av. Men det har inte gått att utröna vad som menas med dokumenterad kunskap, säger advokat Johan Norman.

Blir kostsamt
Företaget anser att det skulle bli kostsamt att ta fram det faktaunderlag, som krävs genom Miljööverdomstolens beslut.

– Bolaget menar att de tester det är frågan om är väldigt dyra att genomföra. I första hand är det tillverkarna av de kemiska produkterna som ska bära kostnaderna för detta, anser Johan Norman.

Ärendet i Högsta domstolen blir en principiellt viktig dom för tolkningen av miljöbalken och vilka krav man kan ställa på en industri. Miljööverdomstolen ser sina skärpta domar som ett led i riksdagens miljömål om en giftfri miljö.

– Miljövården har under många år arbetat med att ställa krav på industrier. Det här är ett steg i den riktningen. Då menar vi att användaren får ställa krav på den som levererar kemikalier att man tar fram den kunskap som behövs för att man ska kunna göra den här bedömningen. Vi skapar ett extra tryck skulle man kunna säga, säger Ulf Bjällås, ordförande i Miljööverdomstolen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".