Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snattare ska förhöras per telefon

Vid årsskiftet införs snattofonen. Det innebär att polisen ska kunna förhöra snattare via telefon istället för att åka ut till butiken och förhöra på plats. JO kritiserar metoden och anser att id-kontrollen är rättsosäker.

Snattofonen är ett bra steg i kampen mot snatterier, tycker Dick Malmlund som är säkerhetschef på bransch-organisationen Svensk handel.

– Det är ett sätt att hantera mängdbrottslighet på ett mycket effektivare sätt än man gör idag. När man använde det här i Helsingborg för ett antal år sedan fick man ner handläggningstiden på snatterier från i genomsnitt tre timmar till 20 minuter per snatteri. Det är naturligtvis positivt, säger han.

Ställer frågor i telefon
Istället för att åka ut till affärerna när en snattare anmäls kommer polisen att förhöra de misstänkta via telefon. För att vara säker på snattarens identitet ska polisen ställa ett par kontrollfrågor som snattaren ska svara på. Det kommer till exempel att vara frågor om snattarens familj, om snattaren äger någon bil och så vidare.

Ingemar Hummer är kriminalkommissarie och har deltagit i projektet med snattofonen. Han tycker att systemet är en fördel för alla inblandade.

– Fördelen med den här rutinen är för polisens del att vi ska kunna frigöra resurser i yttre tjänst. Butikskontrollanterna och handeln kommer att tjäna på det genom att de slipper låsa upp resurser genom att vänta på att polisen kommer till platsen. För den misstänkte finns en fördel i att det blir en snabbare handläggning i ärendet, säger Ingemar Hummer.

Testades på 1990-talet
När snattofonen testades i Skåne i mitten av 1990-talet kritiserades det av justitieombudsmannen, JO. JO är kritisk även nu när det införs över hela landet. Framförallt kritiserar JO id-kontrollen som kan vara rättsosäker. Justitie-ombudsmannen menar att det alltför lätt kan bli stora misstag när polisen ska identifiera den misstänkte genom ett telefonsamtal.

Dessutom säger JO att polisen inte bara är till för butiken som anmäler den misstänkte snattaren. Polisen ska också se till att den misstänkte inte har behandlats illa av den som tagit fast honom eller henne och det blir svårt utan att vara på plats. JO kommer noga att följa projektet med snattofonen för att se till att det fungerar tillfredställande.

Dick Malmlund på Svensk handel förstår inte kritiken från JO.

– Allt kritiseras när man ska förändra saker. Men i grunden tror jag att det är en mycket rättssäker åtgärd, där man också får möjlighet att frige personen mycket snabbare. Påföljden kommer också i direkt anslutning till brottet och det tror jag är bra, säger han.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".