Privata företag tjänar på sjukförsäkringen

Företagen har tjänat på att de har fått större ansvar för sjukförsäkringen. När den så kallade medfinansieringen infördes sänktes arbetsgivaravgiften för att kompensera företagen. Nu visar det sig att företagen har fått 900 miljoner mer än vad man behövt betala i ökade sjukkostnader.

– Det är de privata företagen som är vinnare medan kommuner och landsting är de som har fått betala mer i den här medfinansieringsreformen, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Den beräknade sänkningen av arbetsgivaravgiften med 2,5 miljarder kronor har visat sig vara alldeles för stor. Siffror från Försäkringskassan pekar på att sjukfrånvaron har minskat och att utgifterna enbart uppgår till 1,6 miljarder kronor.

Ska satsa mot sjukdom
Tanken med arbetsgivarnas medfinansiering är att de själva aktivt ska satsa på att minska sjukfrånvaron på arbetsplatsen.

Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan, ser positivt på överskottet.

– Vi tror ju att överskottet för arbetsgivarna kommer att ytterligare stimulera deras lust och engagemang i att delta i rehabiliteringsarbetet för de anställda, säger han.

Små företag kämpar emot
De privata företagen, speciellt de mindre, har däremot länge motsatt sig medfinansieringen. Grunden är att personer med handikapp och långa sjukskrivningar får svårare att få jobb, vilket hämmar tillväxten.

– Problemet med reformen är att arbetsgivarna har blivit rädda för att anställa personer med sjukdomshistorik och många långtidssjukskrivna har fått gå. Det är en väldigt skev bild av reformen man ger från försäkringskassorna, säger Johan Kreicbergs, chefekonom på Företagarna.

Även Bertil Thorslund från Försäkringskassan håller med om att det finns en viss risk med den här reformen.

– Jag tor att man kommer att finna att grupper som har problem på arbetsmarknaden kan ha fått ytterligare bekymmer via medfinansieringen, men att den ökningen är på marginalen, säger Bertil Thorslund.

”Mer pengar minskar kritik”
Arbetslivsminister Hans Karlsson tror att den ekonomiska vinsten för företagarna kommer att minska deras kritik.

– När det första året har gått och alla företag har fått sina debiteringar så kommer man att se att det här, för de allra flesta, blev en vinstaffär, säger han.

Men hans förhoppningar ser dock inte ut att bli besannade. Johan Kreicbergs på Företagarna är starkt kritisk.

– Vi kommer att fortsätta arbeta hårt emot det här. Det är helt fel att lägga ett sådant ansvar på arbetsgivarna när de inte kan påverka sjukfrånvaron på något sätt. Många gånger kan det handla om att människor blir sjukskrivna för att de har ramlat i en skidbacke eller gjort en skönhetsoperation eller något sådant. Arbetsgivaren kan ju inte gå in och styra folks fritidsvanor, säger Johan Kreicbergs på Företagarna.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".