Norrmännens gränshandlande väntas slå rekord

Den svaga svenska kronan har gjort att norrmännens gränshandlande i Sverige ökar. Organisationen svensk handel räknar med nytt rekord 2005. En av dom affärer som märker ett uppsving är Konsum i jämtländska Storlien, där Anne-Charlotte Lind är butikschef.

- Vi har norska bussar som kommer från Trondheim och de har ökat markant, plus att vanliga biltrafiken har ökat.

Hur stor del av kunderna kommer från Norge?

- 95 procent. Det är ju bara 40 hushåll i Storlien, säger Anne-Charlotte Lind.

På parkeringen utanför Konsum i Storlien är det full aktivitet. Parkeringen är full av norskskyltade bilar och vid ingången till affären står stora turistbussar parkerade. En av dom som åkt med buss från Trondheim är Anne Sohlberg.  

- Så fort vi vill ha cigaretter så åker vi till Storlien. Det är billigare cigaretter och vin i Sverige.

Åker du hit ofta?

- Ja, i genomsnitt en gång i månaden.  

Den svaga svenska kronan har gjort det lönsamt igen för normännen att åka över gränsen för att handla. Mellan 25 och 30 procent lägre priser i den svenska daglivaruhandeln räknar man med. I år uppskattar organisationen svensk handel att gränsdagligvaruhandeln omsätter 4,5 miljarder av dom omkring 500 miljoner i jämtland. Då är inte sällanköpsvaror eller alkohol inräknat. 2003 och 2004 omsatte gränshandeln 3,7 miljarder och sen dess har inte bara den svenska kronan försvagats. Stora nyetablerinar på den svenska sidan gör också sitt till för att få fart på kommersen.

Patrik Holmström

patrik.homlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".