Bloggkrönikan 31 december 2005

Har marxismen dött och i så fall varför? Eller har den fortfarande något att säga i dagens globaliserade värld? Marxismen är temat för nyårsaftonens bloggkrönika.

Varför dog marxismen, frågar sig Lennart Frantzell med bloggen Det progressiva USA.

”… ingen verkar vara på det klara med varför den dog. Var det Berlinmurens fall 1989 som tog livet av den? Var det Sovjetunionens fall 1991? Och om den dog då och därför, var marxismen ingenting annat än en fasad för en brutal militärmakt?

Att Lenin gjorde om den till en sådan våldsfernissa redan vid tiden för bolsjevikernas statskupp i Petrograd 1917 råder det inget tvivel om idag. Och att Karl Marx, som trots allt dog 1883, skulle ha något att lära dagens människor är inte heller speciellt troligt. Men vad är det som säger att de nyliberala tänkarna har så mycket mer att lära oss?

Har en nyliberal tänkare som Robert Nozick något mer att lära oss om globaliseringen eller den globala uppvärmningen än Karl Marx? Är en ohämmad individualism och dagens alltmer fanatiska konsumtionssamhälle verkligen ett relevant svar på dagens globala problem?

Även om Karl Marx idag är död, och även om jag själv aldrig har tagit intryck av dess locktoner till våld och revolution så spelade marxismen en viktig roll genom sin kritik av det industriella samhället.

Vem har idag tagit upp Marxs mantel som kritiker av det moderna globaliserade kunskapssamhället? För man behöver inte vara en anhängare av Hegel för att inse att sådan kritik alltid behövs.”

Lennart Frantzell får åtskilliga svar direkt på sin egen blogg, bland andra av Gertkvist som vanligen skriver på den liberala bloggen Moderskeppet.

”Marxismens grundläggande problem var att den helt enkelt var felaktig i grunden. Marx må ha gjort ett bra förarbete, men analysen av kapitalismen/industrialismen då han skrev Det kommunistiska manifestet respektive Kapitalet var urusel.

Hela mervärdesteorin struntar i köparens roll utan utgår från att någon hela tiden håller ordning på “det rätta priset” ….

Marx tog inte upp entreprenörens roll i samhället - ni vet, den där socialt missanpassade figuren som inte förstår de oskrivna lagarna för branschen.

Ganska snabbt blev marxismen omsprungen av verkligheten: levnadsstandarden höjdes, medelklassen blev större och de marxistiska staterna havererade varenda en. 

Nyliberalismen lider inte av dessa problem. En halv miljard asiater har tvärtom de senaste decennierna bekräftat nyliberalismens idéer om fördelar med frihandel, kapitalism och individuella val: de har blivit rikare, friskare och friare än någonsin tidigare. 

Nyliberalerna har också varit långt försiktigare i sitt utnämnande av Utopia. Medan maoisterna heilade något de inte sett, inte kunde analysera … samt såg massmord, förtryck och misär som något positivt har nyliberalerna sällan tagit något helt samhälle i sin famn, utan valt att framhålla delar av olika samhällen.”

Johan Sjölander, socialdemokrat, skriver på sin egen blogg Sjölander att ”… marxismen är nog inte riktigt död. Ändå.
Under de senaste tio-tjugo åren - paradoxalt nog sedan muren föll - har jag också upplevt någon typ av försiktig renässans för de marxska teorierna. Inte okritisk, inte dogmatisk, men dock. För vad är den globalisering vi ser idag annat än en nästan övertydlig utveckling enligt de riktlinjer Marx och Engels skissade på redan i det kommunistiska manifestet, för över 150 år sedan? Egentligen är det inte så konstigt - kapitalismen har segrat, och vem är då mer angelägen att läsa än kapitalismens största kritiker och dess störste analytiker?
Däremot så är den politiska marxismen, i meningen någon mer doktrinär leninistisk variant, förhoppningsvis både död och kastad på historiens skräphög. Som demokratisk socialist är jag den förste att applådera detta. För befriad från diktaturens skugga kan en annan Karl Marx stiga fram i ljuset, och tala till en modern vänster.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se


Citerade bloggar:
Lennart Frantzell: http://www.usablogg.org 
Johan Sjölander: http://johansjolander.blogspot.com

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".