Sverige vill att EU ska mäta jämställdhet

Sverige vill få fram mer siffror på hur jämställda EU-länderna är. Det framgår av regeringens utkast till jämställdhetspakt.

Det var inför EU:s toppmöte i London i oktober som statsminister Göran Persson lanserade tanken på att EU borde ha en jämställdhetspakt. Och i London fick Persson godkänt för sin idé.

– Den tas väl emot och jag har sagt att jag ska presentera den inför vårtoppmötet. Den kommer att handla mycket om frågor som rör arbetsmarknad, det är ett lågt kvinnligt förvärvsdeltagande i Europa, det är inte lika lön för lika arbete, det är ofta socialförsäkringar som är kopplade till familj inte till individ. Det finns anledning för oss att gemensamt begrunda hur vi ska stimulera medlemsstaterna att driva en mer progressiv politik i detta avseende, sa Göran Persson.

Toppmöte i vår i Bryssel
Det vårtoppmöte som hålls i Bryssel i mars handlar för sjätte året i sträck om Lissabonprocessen, alltså hur EU år 2010 ska bli världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.

Lissabonprocessen anses hittills som tämligen misslyckad.

I alla de mätningar som nu görs i ländernas nationella handlingsplaner föreslår regeringen, enligt ett utkast Ekot läst, mer statistik än i dag om sådant som kan belysa bristande jämställdhet.

Visserligen finns redan en hel del statistik som bygger på jämställdhet. Men regeringen anser att det behövs fler och mer varierade mätningar inom samma område.

Uppmuntran till bättring
På så sätt ska de länder som jämfört med andra länder misslyckas i de statistiska jämförelserna uppmuntras till att bättra sig.

Så ska jämställdhetspakten, skriver regeringen, visa EU:s beslutsamhet att förverkliga och följa upp EU:s politik för jämställdhet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".