Oljepriset nådde rekordnivå 2005

Oljepriset nådde rekordnivåer efter att orkanen Katrina drog in över södra USA i slutet av augusti. Men redan innan dess låg oljeindustrin nära produktionsstaket. I Sverige innebar de höga priserna goda tider för producenterna, men bistrare tider för återförsäljare och kunder. (Ekonomiekot)

Ulf Svahn, som är vd för branschorganisationen Svenska petroleuminstitutet, beskriver 2005 som ett turbulent år

– Året har innehållit en överraskande hög konsumtionsökning i Kina, stora katastrofer som Katrina och Rita och råoljepriset har stigit med ungefär 37 procent under året.

Vad är orsaken?

– Vi är ganska nära produktionstaket när det gäller den totala produktionskapaciteten i världen och man har överraskats över framför allt Kinas, men även övriga Asiens, efterfrågeökning, säger Ulf Svahn.

Stora delar slogs ut
Den 29 augusti drog orkanen Katrina in över södra USA. Upp till 90 procent av olje- och gasproduktionen i Mexikanska golfen slogs ut av orkanen. Dagen efter nådde oljepriset rekordnivån 70,85 dollar per fat.

Men oljeindustrin, som hade överraskats av den stora efterfrågan från Asien, låg redan nära taket.

I Sverige steg bensinpriset till över tolv kronor litern. Den svenska raffinaderibranschen har haft ett gyllene år med stora vinster, men återförsäljarna har varit hårt pressade. Och nu sjunker efterfrågan, säger Svenska petroleuminstitutets vd Ulf Svahn.

”Övergång till alternativa bränslen”
– Under de tre senaste månaderna har vi haft en nedgång på mellan en och en halv och två procent. Den största delen förklaras av det höga priset, men det finns en viss övergång också till dieselbilar och alternativa drivmedel.

Inför nästa år spår Ulf Svahn en något lägre efterfrågan på olja och därmed också lägre priser. Men det råder en står osäkerhet i branschen om framtiden.

– Vi är lite grann inne i en brytperiod där vi har sett en hög uppgång och det är svårt att bedöma fortsättningen. Att det kommer att ligga på en högre nivå än vi haft de senaste fem åren tror jag alla är överens om. Det är ingen som tror att vi kommer komma ner under 30 dollar per fat, säger Ulf Svahn.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".