Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hästar får dispens på id-handlingar

Publicerat fredag 30 december 2005 kl 11.48
Behöver hästpass.

Från årsskiftet måste alla hästar ha en id-handling, ett så kallat hästpass. Men många hästägare är ute i sista stund med sina ansökningar och avelsorganisationerna som utfärdar passen hinner inte med. Jordbruksverket har nu tvingats mildra kravet eftersom väntetiden på passen är ett par månader.

Telefonerna ringer hela tiden hos Jordbruksverket och hos till exempel svenska hästavelsförbundet, som är en av de organisationer som skriver ut passen, går det inte ens att ställa sig i telefonkö eftersom trycket är för stort.

– De allra flesta vill ha hjälp med vart de ska vända sig och vill veta hur man gör, alltså många praktiska frågor. Det verkar som om många är ute i sista stund, säger Göte Frid som är enhetschef på Jordbruksverket.

Kommer alla att kunna ha sina pass vid årsskiftet?

– Nej, till årsskiftet hinner inte alla få sina pass. De flesta föreningar har en kö så det kommer att dröja ett antal veckor in på nästa år innan de som har ansökt om pass kommer att ha dem, säger Göte Frid.

Kontrollen ska bli bättre
Kravet på hästpass kommer från EU och ska både öka spårbarhet, hjälpa till vid avelsarbete och förbättra kontrollen av till exempel läkemedelsanvändning när en häst går till slakt.

Sedan 2002 finns kravet på nyfödda hästar i Sverige eller vid försäljning eller resa ut och in i landet. Men från den första januari ska alla Sveriges nästan 300 000 hästar ha ett eget pass och med anstormningen de senaste månaderna har själva pappersarbetet blivit en flaskhals.

Inget absolut krav
Redan tidigare har Jordbruksverket lovat att det räcker med att ansökan kommer in före årsskiftet, men eftersom många inte ens kommer fram på telefon är inte ens det kravet absolut längre.

– Då säger vi att man snarast möjligt ska kontakta sin rasförening. Men då har man alltå inte uppfyllt lagens bokstav egentligen,

Men där kommer man se mellan fingrarna?

– Ja, vi har en verklighet att anpassa oss till. Målsättningen är att alla hästar ska ha pass och för att klara detta så uppmanar vi alla som inte lyckats få kontak tmed sin förening att försöka med det så fort som möjligt.

Har det varit för kort tid för att införa de här hästpassen?

– Det tycker jag inte att man kan säga. Reglerna har ju funnits i flera år. Det är väl mer en kombination av att infomationen i ett tidigt skede inte gick ut plus att man kanske inte väntat lite för länge när man vet att man har lång tid på sig och då hamnar man att ordna med det under sista halvåret i alla fall, säger Göte Frid som är enhetschef på Jordbruksverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".