Truckförare planerar strejk

Skogs- och träfacket har varslat om strejk och blockad för ett tjugotal truckförare vid SCAs sågverk Tunadalssågen i Sundsvall från 12 januari. Tvisten handlar om vilket avtal som ska gälla för truckförarna.

Per-Olof Sjöö är avtalssekretare på Skogs- och träfacket. Han säger att frågan är principiellt viktig.

- Det är viktigt av den orsaken att det ska vara ordning och reda. Sen är det så att när det gäller bemanningsavtalet att det är helt och hållet anpassat till bemanningsverksamhet, där man reglerar löner och arbetstid i förhållande till kundens löner och arbetstid. I det här fallet är det BT Truck som är huvudentreprenör och där har vi inte några medlemmar och de har inga anställda som kör truck. 

Sågverket ägs av skogsföretaget SCA, men det är trucktillverkaren BT Trucks som äger truckarna, å har entreprenad på lastning och lossning.

BT Trucks har tidigare anlitat ett tjugotal truckförare som varit anställda av Sundsvalls hamn. Men det avtalet har sagts upp och då varslades truckförarna. Efter det har BT Trucks valt att anlita bemanningsföretaget Proffice för tjänsterna, som i sin tur tagit över en del av truckförarna.

Nu tycker Proffice att förarna ska gå på ett bemanningsavtal, men Skogs- och träfacket anser inte att det handlar om ett bemanningsavtal, utan om ett entreprenadsuppdrag. Och då ska, precis som tidigare, sågverksavtalet gälla, eftersom truckörning hör till kärnverksamheten på ett sågverk.

Nu låter Proffice sin arbetsgivareorganisation Almega ta över dom strandade förhandlingarna. Magnus Kendel är förhandlare för bemanningsföretagen på Almega. Han tror att allt beror på ett missförstånd. Skogs- och träfacket har lagt sitt strejkvarsel och kontaktat medlingsinstiutet. Almega har lämnat in en fredspliktsinvänding och båda väntar nu på att se om Arbetsdomstolen kommer att godkänna strejkvarslet.

Virve Hedenborg

virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".