Strejkhot på sågverk efter avtalstvist

Skogs- och träfacket har varslat om strejk och blockad för ett tjugotal truckförare vid SCA:s sågverk Tunadalssågen i Sundsvall från 12 januari. Tvisten handlar om vilket avtal som ska gälla för truckförarna.

Proffice har tagit över truckförarverksamheten och anser att deras bemanningsavtal ska gälla, medan Skogs- och träfacket hävdar att Sågverksavtalet är det rätta.

– Det viktiga är att vi har ordning och reda på arbetsmarknaden, att de kollektivavtal som finns tillämpas på ett riktigt sätt. Sedan är de så att när det gäller bemanningsavtalet är det helt och hållet anpassat till bemanningsverksamhet där man reglerar löner och arbetstid i förhållande till kundens, alltså den arbetsgivare som hyr personal, löner och arbetstid, säger Per-Olof Sjöö som är avtalssekretare på Skogs- och träfacket.

– I det här fallet är det BT Truck som är huvudentreprenör och där har inte vi några medlemmar. De har inte heller några anställda som kör truck så bemanningsavtalet blir väldigt konstigt att tillämpa här.

Entreprenad på lastning
Sågverket ägs av skogsföretaget SCA, men det är trucktillverkaren BT Trucks som äger truckarna och har entreprenad på lastning och lossning.

BT Trucks har tidigare anlitat ett tjugotal truckförare som varit anställda av Sundsvalls hamn. Men det avtalet har sagts upp och då varslades truckförarna.

Efter det har BT Trucks valt att anlita bemanningsföretaget Proffice för tjänsterna, som i sin tur tagit över en del av truckförarna. Nu tycker Proffice att förarna ska gå på ett bemanningsavtal, men Skogs- och träfacket anser inte att det handlar om ett bemanningsavtal, utan om ett entreprenadsuppdrag.

Då ska, precis som tidigare, sågverksavtalet gälla, eftersom truckkörning hör till kärnverksamheten på ett sågverk.

”Solklart bemanningsuppdrag”
Nu låter Proffice sin arbetsgivareorganisation Almega ta över dom strandade förhandlingarna. Magnus Kendel är förhandlare för bemanningsföretagen på Almega. Han tror att allt beror på ett missförstånd, uppdraget är ett solklart bemanningsuppdrag säger han.

– Entreprenad är när ett företag tar på sig en funktion, i det här fallet skulle entreprenören hålla med egna truckar, arbetsledning och personal. I en bemanning håller företaget bara med personal. Arbetsledningen sköts av kundföretaget, verktyg och maskiner håller kundföretaget med. Det här är nog solklart en bemanning enligt den information jag har fått, säger Magnus Kendel.

Skogs- och träfacket har lagt sitt strejkvarsel och kontaktat medlingsinstiutet. Almega har lämnat in en fredspliktsinvändning och båda väntar nu på att se om Arbetsdomstolen ska avgöra om facket har rätt att varsla om strejk.

Sågverket kan tvingas stänga
På SCA är Kenneth Eriksson, chef för skogsverksamheten, oroad. Bryter strejken ut får det stora ekonomiska konsekvenser för företaget eftersom sågverket då kan tvingas att stänga.

– Det är inte bra. Det blir givetvis ekonomiska konsekvenser och problem för alla andra 160 personer som jobbar på sågverket, säger Kenneth Eriksson.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".