Turbulent år för oljepriset

Det har varit ett dramatiskt år för oljepriset med rekordnivåer efter orkanerna i södra USA i somras. I Sverige har de höga priserna inneburit goda tider för raffinaderibranschen, men bistrare tider för återförsäljare och kunder.

Asien överraskar

- Det här året har varit ett oerhört turbulent år med en överraskande hög konsumtionsökning i Kina, stora katastrofer, Katrina och Rita. Råoljepriset har stigit med 37 procent i år, säger Ulf Svahn, som är vd för branschorganet Svenska Petroleuminstitutet.

Vilka är orsakerna till det höga priset? 

- Vi är ganska nära produktionstaket när det gäller den totala produktionskapaciteten i världen. Man har blivit överraskade av Kina och övriga Siens efterfrågan.  

Den 29 augusti drog orkanen Katrina in över södra USA. Upp till 90 procent av olje- och gasproduktionen i Mexikanska Golfen slogs ut av orkanen och tio procent av USA:s bensinproduktion försvann då raffinaderier slutade fungera. Dagen efter nådde oljepriset rekordnivån 70,85 dollar per fat. Oljepriset har sjunkit med mer än tio dollar fatet sedan rekordet, men är fortsatt högt.

Osäkerhet om framtiden

I Sverige steg bensinpriset till över tolv kronor litern. Den svenska raffinaderibranschen har haft ett gyllene år med stora vinster, men återförsäljarna har varit hårt pressade. Och nu sjunker efterfrågan, säger Svenska Petroleuminstitutets vd Ulf Svahn.

- Under de tre senaste månaderna har vi haft en nedgång på i storleksordningen 1,5- 2 procent. Den största delen förklaras av det höga orsiet men det finns också en övergång till dieselbilar och till alternativa drivmedel.

Inför nästa år spår Ulf Svahn en något lägre efterfrågan och därmed också lägre priser. Men det råder en står osäkerhet i branshcen om framtiden.

Andreas Öbrink

andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".