Stena Nautica i Varberg efter kollisionen.

Sjöfartsinspektionen backar om dispens

På torsdagen kom Haveri-kommisionens rapport om kollisionen för snart två år sedan mellan Stena Nautica och ett polskt lastfartyg. I rapporten förekom bland annat hård kritik mot Sjöfartsinspektionen. Nu medger inspektionen vissa fel.

Nu medger Sjöfartsinspektionen att enskilda inspektörer kan ha gjort fel och gett dispens för ha vattentäta dörrar på Stena Nautica öppna.

– I den processen har väl allting inte gått till på det sätt som jag som är ansvarig för tillsynen hade tänkt mig, säger Per Nordström, högste ansvarige chef på Sjöfartsinspektionen.

Rederiet Stena Lines uppfattning att Stena Nautica hade dispens stöds av Haverikommissionens Göran Rosvall.

Muntlig dispens har lämnats
Han säger att det finns en skriftlig anteckning hos Sjöfartinspektionen i Göteborg om en muntlig dispens som lämnats till besättningen av en enskild inspektör.

Detta har skett trots att inspektionen i december 2002 upphävde alla dispenser och bestämde att nya bara fick fattas av ledningen i Norrköping.

Ansvarig inspektör i Göteborg, Ronnie Hanzén, står däremot fast vid att inga muntliga dispenser har lämnats och att det hela handlar om ett missförstånd som ska redas ut.

Nio fartyg har dispens
Idag seglar nio svenskflaggade passagerarfartyg med giltig dispens för att hålla vattentäta dörrar öppna, bland andra Siljas Symphony och Opera och Viking Cinderella.

De får dispens för att öppna dörrar underlättar arbetet ombord och det är bara vissa dörrar, säger Per Nordström.

– Det påverkar inte fartyget på det sättet att det skulle sjunka utan fartyget ska i så fall klara en skada med en dörr öppen, säger han.

Flera ansöker om undantag
Utöver de nio fartygen med dispens har andra rederier sökt dispens hos Sjöfartsinspektionen, en del har fått avslag, andra väntar på besked.

Utlandsflaggade fartyg seglar ofta med öppna dörrar, men om det finns svenska besättningar som struntar i reglerna går inte att fullt kontrollera, säger Per Nordström.

– Hur ofta man avviker från detta har jag faktiskt inget svar på, säger han.

Clara Osvald, Göteborg
clara.osvald@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".